• Menu
  • Menu
Pula header

Pula

Istrië is een groot, driehoekig schiereiland in de Adriatische Zee. Dit gebied staat bekend om haar rijke cultuurgeschiedenis, prachtige landschappen, gastvrijheid en fantastische accommodaties. Dit schiereiland heeft statistisch gezien de meeste zonuren van de hele Adriatische Zee. Een van de voornaamste steden van deze provincie is Pula. Pula Kroatië heeft op cultureel gebied veel te biezen, maar je komt er ook een aantal mooie stranden en veel andere activiteiten tegen.

Dit is waar je jouw vakantie naar Pula boekt:
Ontdek de vakanties van TUI

Grootste aanbod van diverse vakanties bij Tui

Vakanties van Sunweb

Voordelige vakanties voor iedereen boek je bij Sunweb

Vakanties van Vakantiediscounter

De beste deals en goedkopen vakanties bij VakantieDiscounter

Vakanties van Prijsvrij

De goedkoopste vakanties vind je op de website van Prijsvrij

Ontdek alles over Pula Kroatië

De stranden van Istrië bestaan uit zowel kiezel- en zandstranden, het water is helder en je vindt jezelf vaak te midden van geurende dennenbomen en restaurantjes in de buurt. Het binnenland van Istrië heeft wat weg van Toscane, met uitgestrektste velden, olijfbomen, middeleeuwse dorpjes en de Romeinse geschiedenis. De culturele erfenis van Istrië is een complexe aangelegenheid.  Met zijn amfitheater en andere Romeinse overblijfselen, is het havenstadje Pula een zeer goede uitvalsbasis voor een vakantie vol karakteristieke cultuur en vooral veel zon en zee.

Vakantie naar het historische Pula

Geschiedenis van Pula

Pula is de grootste stad van het schiereiland. En hoewel het Romeins amfitheater doet vermoeden dat stad in de Romeinse tijd ontstaan is, is de stad veel en veel ouder. Archeologische vondsten in het gebied laten zien dat de geschiedenis van Pula teruggaat tot meer dan 35.000 jaar voor Christus. Pas in de 11de eeuw voor Christus werd Pula een belangrijke nederzetting voor de Histri-stam (vandaar de naam van de regio, Istrië). Onder Romeins bewind groeide Pula snel, en werden er verschillende belangrijke gebouwen gebouwd (waaronder het Amfitheater).

Voor de Romeinen was Pula een strategische plek en van economisch belang. Later werd het onderdeel van het Byzantijnse Rijk, en weer later van Slavische volken. Net als de rest van Istrië, viel Pula in de 14de eeuw onder de controle van de Venetianen, wat Pula en de regio een “Italiaans uiterlijk” geeft.

Historisch centrum van Pula
Historisch centrum

Pula herstelde zich in de 19de eeuw, toen het als onderdeel van het Oostenrijks-Hongaarse Rijk tot belangrijkste haven van het rijk werd uitgeroepen en de economie kon opbloeien. Dit alles geeft de stad, en de gehele regio, een divers cultureel karakter.

Pula vandaag de dag

Pula is een moderne stad met een rijke geschiedenis en een veelvoud aan culturele monumenten. Het is een stad van buitengewone schoonheid en cultuur met een lang en tumultueus verleden. Hier vind je zowel gebouwen uit de Romeinse tijd, het Byzantijnse Rijk, van tijden de Venetiaanse periode als tijdens het gezag van het Oostenrijks-Hongaarse Rijk.

De ruige kustlijn en de kristalheldere zee bieden de mogelijkheid om te genieten van de prachtige zand- en rotsstranden, waarvan de bekendste het Ambrela (Verudela) Strand is. Het busvervoer is hier zeer goed geregeld, en verreweg het gemakkelijkste om je binnen de stad te verplaatsen—misschien nog meer dan per auto.

Strand in Pula

Wat betreft de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad, bevindt alles zich in het centrum en kun je dit gemakkelijk te voet doen. Voor degenen die ontspanning zoeken, weg van andere toeristen, biedt de kustlijn van Pula ook stukken met meer ongerepte natuur. Ook hier kom je met de bussen, maar te voet is een stap te ver. Pula is een warme en gastvrije stad, waar je heerlijk kunt genieten van zowel cultuur, geschiedenis, fantastische stranden als de heerlijke Kroatische keuken.

Stedentrip / vakantie Pula

Bezienswaardigheden in Pula

Bezoek de belangrijkste bezichtigingen wanneer je in Pula verblijft. Hieronder hebben we de belangrijkste voor je genoemd en geven we je een duidelijke indruk.

  • Romeinse Amfitheater
  • Forum in Pula
  • Talloze kleinere bezienswaardigheden, zie hieronder

1) Het Romeinse Amfitheater

Allereerst de trots van Pula: het Romeinse Amfitheater. Dit gebouw torent boven nabijgelegen gebouwen uit en is dan ook het op vijf na grootste Amfitheater dat vandaag de dag nog overeind staat—en dat mag een wonder heten. Tijdens de Venetiaanse overheersing was er een plan om het steen voor steen naar Italië te brengen en daar opnieuw op te bouwen, als machtsvertoon.

Binnenkant Romeinse Amfitheater in Pula
Binnenkant Romeinse Amfitheater

Ook zijn er delen van het amfitheater gebruikt om andere gebouwen in en rondom Pula op te bouwen, maar gelukkig is dat gestopt voordat het te laat was. Met een toegangskaartje kun je de binnenkant van het theater en de grotten onder de constructie bezoeken. Er zijn audiotours beschikbaar. Een keer in de zoveel tijd organiseert Pula gladiatorengevechten, een spectaculair theaterspel om de Romeinse periode van de stad tot leven te laten komen.

2) Het Forum in Pula

Het Forum is het belangrijkste plein in het centrum van de stad. Het plein is gebouwd op de plaats van het oorspronkelijke forum dat daar in de Romeinse tijd heeft gestaan. Aan het plein vind je een Tempel van Augustus uit de 1ste eeuw en een stadhuis dat uit de 10de eeuw stamt. Het stadhuis is deels opgebouwd uit een andere tempel die hier ooit stond, wat goed te zien is aan de achterwand van de hal in het stadhuis.

Het Forum plein in Pula
Het Forum plein

De Tempel van Augustus is een enorm imposant gebouw, met haar grote zuilen en bordes. Het is een goed voorbeeld van de diverse geschiedenis die Pula en de regio zo kenmerkt. Wandel wat over het plein en doe je tegoed aan een heerlijk drankje in een van de restaurants in de zijstraatjes van het Forum. Hier is het wat rustiger en waan je je in kwaliteitsrestaurants waar de locals heengaan. Je treft hier ook de ‘Boog van de Sergii‘ aan.

Boog van de Sergii op Forum plein in Pula
Boog van de Sergii

3) Van klooster, tot kasteel, tot museum

Naast de voorgaande plaatsen zijn er een aantal kleinere bezienswaardigheden die iets minder spectaculair zijn dan het Forum of het Amfitheater, maar zeker de moeite van een bezoek waar zijn. Zo is er de prachtige Sint Franciscuskerk met klooster uit de 14de eeuw.

Sint Franciscus klooster in Pula
Sint Franciscus klooster

Ook is er een kasteel (Kaštel) uit de 17de eeuw. In dit kasteel vind je het Museum voor de Geschiedenis van Istrië. Vlakbij dit kasteel is er een Servisch Orthodoxe Kerk uit de 6de eeuw met een adembenemend interieur. Delen van de kerk zijn herbouwd in de 13de eeuw.

Verder is er een Archeologisch Museum en het Museum Oliae Histriae, het museum voor de geschiedenis van olijven en olijfolie. Het Malo rimsko kazalište is een klein Romeins theater dat achter het Archeologisch Museum te vinden is. Kortom, aan bezienswaardigheden absoluut geen tekort in het bijzondere Pula.

Tot slot is het Venetiaanse fort een echte aanrader om te bezoeken. Het fort is gebouwd in de 17e eeuw en is te vinden in de Pula Baai.

Venetiaans fort in Pula
Venetiaans fort

De internationale luchthaven van Pula

Dit vliegveld vormt de “poort naar Istrië”. Wanneer je rijden naar Pula toch iets te ver vindt, is dit een alternatief. De luchthaven is verbonden met een aantal internationale bestemmingen, dus niet alleen binnenlandse vluchten. Desondanks mogen we Pula Airport met haar enkele terminal een kleine internationale luchthaven noemen. Winkel- en eetgelegenheden zijn minimaal, maar er is overal op het vliegveld gratis Wi-Fi beschikbaar.

Je bent hier ongeveer 7 kilometer verwijderd van de stad Pula. Er zijn pendelbussen die je naar Pula of andere dorpjes brengen. Ook kun je op het vliegveld een auto huren van diverse (inter)nationale autoverhuurbedrijven. Wat wel zo handig is als je tijdens je vakantie van plan bent om de bezienswaardigheden van deze zo bijzondere regio te ontdekken.

Vanaf het vliegveld naar Pula

Vanaf de Pula Airport is er een pendelbus naar Umag, Rovinj, Porec, Novigrad, Rabac, Medulin, Fazana en het centrale busstation (Kolodvor) van Pula beschikbaar. En zelfs naar andere locaties in Pula: Verudela en Puntižela (beide stranden met vlakbij campings). Het busschema is zo geregeld dat er elk half uur na aankomst van een vlucht een bus vertrekt richting de voorgenoemde stadjes. De bussen vertrekken voor de terminal, en dat is ook de plek waar je je buskaartje kunt komen. Vanaf Kolodvor, het centrale busstation in Pula, kun je overstappen op de stadsbussen—of voor minder gedoe, met een van de taxi’s.

Ook kun je op het vliegveld van Pula een auto huren, van lokale of internationale verhuurbedrijven. Om uiteindelijk weer van Pula naar het vliegveld terug te komen, neem je de bus richting ‘Airport / Zračna luka’. Vanaf het vliegveld kom je dus gemakkelijk naar je accommodatie, of je nu in Pula zelf zit, of in een van de campings verderop langs de Adriatische Zee.

Bezoek naast Pula ook Rovinj en Poreč in Istrië:

Deel jouw ervaringen hieronder!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.