• Menu
 • Menu
Header Hvar Kroatie

Hvar

Voor de kust van Kroatië, vlakbij de bekende badplaats Split, ligt het eiland Hvar. Dit eiland biedt alles waar je naar op zoek bent tijdens een vakantie. Zo kun je genieten van het strand, cultuur snuiven in de stad Hvar of lekker feesten.

Dit is waar je jouw vakantie naar Hvar boekt:
Ontdek de vakanties van TUI

Grootste aanbod van diverse vakanties bij Tui

Vakanties van Sunweb

Voordelige vakanties voor iedereen boek je bij Sunweb

Vakanties van Vakantiediscounter

De beste deals en goedkopen vakanties bij VakantieDiscounter

Vakanties van Prijsvrij

De goedkoopste vakanties vind je op de website van Prijsvrij

Alles over Hvar in Kroatië

Het eiland Hvar
De prachtige haven van Hvar

Omdat de stad Hvar op een eiland ligt is het ook zeer aantrekkelijk om deze plek zelf per boot te bezoeken. De regio en de stad zelf zijn dan ook zeer geliefd bij mensen die met de boot op reis gaan langs de kust en de eilanden van Kroatië.

Restaurant met jachten aan haven van Hvar
Mooi restaurant aan de haven

Je kunt het eiland bereiken door met het vliegtuig naar Split te vliegen, om vervolgens vanaf daar met de boot naar Hvar te varen. Op het eiland heb je de mogelijkheid om een auto of een scooter te huren. Het is ook mogelijk om je te verplaatsen met de busdienst.

Een stukje geschiedenis over Hvar

De stad Hvar
De authentieke woningen in de stad Hvar

Het eiland wordt al honderden jaren bewoond. Zo kwamen de oude Grieken hier in 384 voor Christus aan land en stichten zij een nederzetting in het noorden van het eiland. Waarschijnlijk hebben deze Grieken rond dezelfde periode ook de basis gelegd voor wat vandaag de dag de stad Hvar is.

Na de Grieken was het de beurt aan de Romeinen die zich in de 2e eeuw na Christus op het eiland vestigden. De stad is voorzien van muren die al meer dan 7 eeuwen op het eiland staan en de stad moesten beschermen. Verschillende oude gebouwen laten de rijke historie van de stad zien en zijn zeker daarom al de moeite waard om te bezoeken.

Historisch centrum van Hvar stad
Historisch centrum van Hvar

De mooiste bezienswaardigheden op Hvar:

 • De stad kent een goede mix tussen oud en nieuw
 • Prachtige oude gebouwen in de stad
 • Fort Spanjola is een aanrader (zie afbeelding)
 • Het gezellige stadsplein Pjaca
Fort Spanjola
Fort Spanjola

De stad staat bekend om de mix van oud en nieuw. Je kunt bijvoorbeeld goed terecht in Hvar Kroatië om te feesten, maar ook om een rondleiding te krijgen langs de oude gebouwen die deze stad rijk is. De stadsmuren van Hvar zijn op zich al indrukwekkend om te bekijken. Een bezoek brengen aan de vesting die hier staat is ook zeker een aanrader.

Fort Spanjola is ook zeker de moeite waard om te bekijken. Dit fort werd door de Spanjaarden gebouwd in 1579 en kan met een rondleiding worden bezocht. In het centrum van de stad ligt de Pjaca, een enorm stadsplein waar je even tot rust kunt komen op een terrasje.

Bezienswaardigheden: fort Spanjola
Zie hier Fort Spanjola, een van de bezienswaardigheden van Hvar

Feesten op Hvar; de beste beachclubs, bars en uitgaansgelegenheden

 • Diverse nachtclubs en cafés
 • Bekende locaties: Club Carpe Diem, Club Veneranda, Hula Hula en Kiva Bar
 • Veel terrassen en restaurants

Hvar Kroatië staat vooral onder jongeren bekend als een eiland waar je goed terecht kunt voor het vieren van een feestje. In de stad zelf zijn veel verschillende cafés en nachtclubs waar je terecht kunt voor een gezellige avondje stappen.

Ook erg populair zijn de feesten die gehouden worden op de boulevard van de stad. Bekende locaties die je kunt bezoeken voor de beste feesten zijn Club Carpe Diem, Club Veneranda, Hula Hula en de Kiva Bar. Je kunt op veel plekken in de stad en op het eiland natuurlijk ook gewoon terecht in een restaurant of op één van de vele terrassen om te genieten van een hapje en een drankje.

Geniet van de stranden tijdens je vakantie Hvar

 • Hvar zelf heeft slechts een aantal kiezelstranden
 • Erg mooie stranden op eilanden in de omgeving
 • Zelf boot huren mogelijk

De stad en Hvar Island beschikken niet over veel mogelijkheden om naar het strand te kunnen gaan. Hier en daar zijn wel wat kleine kiezelstranden te vinden, maar er zijn weinig lange zandstranden. Dubrovica beach is nog wel een leuke strand op Hvar om te bezoeken.

Het strand Dubrovica beach
Dubrovica beach

Wil je toch graag meerdere stranden bezoeken en een dagje naar het strand? Dan kun je het beste een boot huren of met een veerboot naar één van de andere eilanden in de omgeving. Er zijn dan ook genoeg mogelijkheden om zelf een boot te huren en er op uit te trekken in de omgeving van Hvar Kroatië. Op diverse eilanden in de omgeving vind je schitterende stranden.

Andere mooie plaatsen op Hvar

 • Stari Grad: één van de oudste steden van Kroatië
 • Jelsa: rustig plaatsje met oude gebouwen (zie afbeelding)
 • Vrboska: vissersdorp met museum

Naast de stad Hvar valt er nog veel meer te beleven op Hvar Island. Dit eiland heeft ook nog andere plaatsen zoals Stari Grad, één van de oudste steden van het land die door de oude Grieken gesticht is onder de naam Faros. In deze plaats vindt je een oud klooster en kun je een kasteel bezoeken.

Stari Grad op Hvar
Stari Grad

De plaats Jelsa is een stuk rustiger en biedt ook veel oude gebouwen die je kunt bekijken. Jelsa is een gezellige plaats en prachtig gelegen aan het water.

Jelsa op eiland Hvar
Het uitzicht op het stadje Jelsa op Hvar

Het 4e plaatsje op Hvar Island is het dorpje Vrboska. Dit is een vissersdorp waar je onder andere een museum kunt bezoeken over de geschiedenis van het dorp.

Vissersdorpje Vrboska
Vrboska

De mooie lavendel velden op Hvar

Als je aan lavendel denkt, dan zal je niet gelijk aan een land als Kroatië denken. Toch is lavendel een plant die je veelvuldig in en rond de omgeving van Hvar zult vinden. Het eiland Hvar Kroatië heeft de meeste zonuren van het land en vanwege het gunstige klimaat en alle andere omstandigheden is dit dan ook een zeer goede omgeving om lavendel te laten groeien. Je zult dan ook op veel plekken de lavendel velden zien en zeker ook de geur van lavendel ruiken.

Lavendel velden op Hvar
Lavendel velden

Wil je de lavendel goed kunnen bewonderen? Dan is het aan te raden om het eiland te bezoeken tussen mei en juli. Dat is de periode dat de lavendel in bloei staat. Het is dan mogelijk om met een excursie naar de velden te gaan.

Omliggende eilanden

Hvar Kroatië
De haven van Hvar met omringende eilanden

Als je wel een dagje naar het strand wilt gaan en niet lang wilt reizen, dan kun je ervoor kiezen om een bezoek te brengen aan één van de 15 eilanden die voor de kust liggen. Dit zijn de Pakleni eilanden die tegenover de stad Hvar liggen. De eilanden zijn onbewoond en kunnen bereikt worden met een bootexcursie.

Pakleni eilanden voor kust van Hvar
Pakleni eilanden

Het bijzondere aan de eilanden is dat ze allemaal bebost zijn en omringd worden door een echt strand. Als je een bijzonder tripje wilt maken en wilt genieten van een dagje aan het strand dan is een bezoek aan deze eilanden zeker de moeite waard. Vanuit de haven van Hvar zijn er vaak verschillende mogelijkheden om met een boot naar deze eilanden groep te varen.

Met de boot

Je kunt Hvar bereiken met de veerboot, maar je kunt ook naar Hvar Island en naar de stad gaan door zelf met een boot te varen. Op veel plekken aan de kust van Kroatië is het mogelijk om een boot te huren. Het is mogelijk om een motorboot te huren of een zeilboot en je kunt ervoor kiezen om dit met of zonder stuurman te doen. Als je zelf een boot huurt dan kun je op je eigen gemak naar het eiland varen en de omgeving gaan verkennen. Zo kun je dan ook zelf een bezoek brengen aan de Pakleni eilanden of een uitstapje maken naar een andere plaats in de buurt van Hvar.

Hvar stad met uitzicht over de Pakkleni Eilanden
Hvar stad met uitzicht over de Pakkleni Eilanden

Reizen naar Hvar

 • Vlucht Nederland naar Split (ca. 2 uur) → Veerdienst van Split naar Hvar (ca. 1,5 uur) → Vervoer op Hvar: auto/scooter huren of busdiensten

Een vakantie naar Hvar Kroatië is zo geboekt. Je kunt naar dit prachtige eiland op vakantie gaan met het vliegtuig en vervolgens met de boot. De beste manier om hier te komen is om het vliegtuig naar het vliegveld van Split te nemen. Vanaf Nederland is de vlucht dan ongeveer 2 uur. Vanaf Split kun je met de veerdienst die meerdere malen per dag vertrekt naar het eiland Hvar varen. Deze overtocht duurt ongeveer 1,5 uur.

Omdat er relatief veel te zien is op het eiland, heb je de mogelijkheid om bij aankomst een auto of een scooter te huren. Het is ook mogelijk om je te verplaatsen met behulp van de aanwezige busdiensten. De tijden voor de bussen worden aangepast aan de aankomsttijden van de verschillende veerdiensten die naar het eiland toe varen.

Andere populaire bestemmingen in Dalmatië naast Hvar

Deel jouw ervaringen hieronder!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.