• Menu
  • Menu
Omiš header

Omiš

Aan de kust van Kroatië vlakbij de populaire stad Split ligt het plaatsje Omiš. Dit is gelegen in de provincie Dalmatië. Deze kleine havenplaats was in de middeleeuwen de thuisbasis van voornamelijk piraten die het stadje als uitvalsbasis gebruikten om op de Adriatische zee hun slag te kunnen slaan. Op de plek waar de stad ligt is ook de monding van de rivier Cetina. In het verleden is de stad onder andere deel geweest van het koninkrijk Venetië, het koninkrijk Bosnië en het Oostenrijkse keizerrijk.

Dit is waar je jouw vakantie naar Omiš boekt:
Ontdek de vakanties van TUI

Grootste aanbod van diverse vakanties bij Tui

Ontdek de vakanties van KRAS

Reizen, autovakanties, zonvakanties en meer boek je bij KRAS

Vakanties van Sunweb

Voordelige vakanties voor iedereen boek je bij Sunweb

Vakanties GOGO

Feesten, zonnen en de leukste activiteiten doe je bij GOGO

Vakanties VakantieDiscounter

De beste deals en goedkopen vakanties bij VakantieDiscounter

Ontdek de vakanties van Prijsvrij

De goedkoopste vakanties vind je op de website van Prijsvrij

Alle informatie over Omiš

De plaats Omiš in Kroatië
Cetina rivier in Omiš

De plaats is vooral bekend voor de mooie zandstranden die in de zomer druk bezocht worden door toeristen. Er zijn nog veel meer zaken die deze plaats interessant maken en wij geven je op deze pagina alle informatie.

Wat valt er te beleven?

Een vakantie aan de stad Omiš biedt genoeg mogelijkheden voor iedereen. Houd je van een rustige vakantie en wil je lekker ontspannen aan het strand? Heb je liever een actieve vakantie of wil je uitstapjes maken en bekend worden met de rijke historie van de stad? Het is allemaal mogelijk in en rond Omiš. Zo zijn er verschillende musea, oude gebouwen en kerken die je kunt bezichtigen. Dit kan met een gids die vertelt over de geschiedenis of op eigen houtje zodat je zelf de tijd kunt indelen die je aan jouw bezoek wilt besteden.

Bezienswaardigheden

De bekendste kerk van de stad is de Sint Michael kerk. Deze kerk is gebouwd en verbouwd in verschillende periodes. Dat is dan ook goed terug te zien in de verschillende stijlen die in het gebouw terug komen. In de kerk vind je mooie kunstwerken van schilderijen tot beeldhouwwerken. Naast de Sint Michael kerk zijn er nog andere kerken die je kunt bezoeken als je een bezoek brengt aan Omiš Kroatië. Het stedelijk museum van Omiš is ook zeker het bezoeken waard. Hier vindt je kunst en informatie over de geschiedenis en de culturen die dit stadje rijk zijn.

Forten

  • Fort Mirabella: fort in de bergen gebruikt door piraten voor uitvallen op schepen in zee.
  • Fort Starigrad: verdedigingswerk tegen de Turkse legers.
Fort Starigrad Omiš
Fort Starigrad in de bergen

De stad beschikt over 2 oude forten die gebruikt werden om Omiš te kunnen verdedigen in vroegere eeuwen. Het oudste fort is fort Mirabella. Dit verdedigingswerk is gebouwd in de 13e eeuw op een berg boven de stad. Omdat de stad voornamelijk werd bewoond door piraten, die vanuit de stad uitvallen op schepen deden die vanaf de rivier de zee opvoeren en andersom, konden zij dit fort goed gebruiken als schuilplaats. Het andere fort dat hier te vinden is, is Fort Starigrad. Dit bouwwerk is in de 15e eeuw gemaakt als verdedigingswerk tegen de Turkse legers tijdens de Kroatisch Ottomaanse oorlogen. Ook dit fort ligt op een berg boven de stad Omiš.

Activiteiten

Houd je van een actieve vakantie dan ben je in Omiš ook zeker op de juiste plek. Zo is het mogelijk om in de omgeving te raften. Hiervoor vertrek je vanuit het centrum en kun je ongeveer 4 tot 5 uur genieten van de omgeving van de stad. Het raften doe je door de kloof waar de Cetina rivier doorheen naar zee loopt. Naast raften is het ook mogelijk om andere activiteiten te ondernemen zoals duiken, klimmen, paragliden en verschillende soorten watersporten. Op verschillende locaties is het dan mogelijk om materiaal te huren of om lessen te krijgen in de activiteiten.

Piraten

Omdat Omiš Kroatië vroeger voornamelijk bewoond werd door piraten is het op verschillende plekken ook mogelijk om meer over deze geschiedenis te weten te komen. Zo worden er een piraten weekend georganiseerd waarbij een zeeslag wordt nagespeeld. Hierbij zijn meer dan 100 mensen betrokken en is het voor de inwoners van Omiš Kroatië gebruikelijk om piraten kleding te dragen. Tijdens het hoogseizoen is er ook wekelijks een piraten avond. Op deze momenten breng je de avond door met de piraten die de stad als thuisbasis hebben.

Stranden

Strand van Omiš
Strand van Omiš tussen de bergen

Voor de liefhebbers van het strand is Omiš Kroatië helemaal de ideale locatie. De stad en zijn omgeving bieden de mogelijkheid om gebruik te maken van verschillende stranden. Het grootste en bekendste strand bij Omiš Kroatië is het Velika Plaza. Dit is een zandstrand met een lengte van 700 meter dat vlakbij het centrum ligt. Er zijn op en rond dit strand genoeg faciliteiten om met het hele gezin te kunnen genieten. Een stukje verder lopen van het centrum ligt het Slavinj strand. Dit is een kiezelstrand met aan de rand dennenbomen die voor schaduw zorgen.

Reizen

  • Vliegen naar Split → bus naar Omiš (circa 1 uur)

De stad Omiš Kroatië ligt op een afstand van ongeveer 25 kilometer van Split. Als je met het vliegtuig komt dan heb je de mogelijkheid om naar het vliegveld van Split te reizen en van daaruit met de bus naar Omis te komen. Het vliegveld van Split ligt dan nog wel een stukje verder verwijderd van Omis. Met de bus ben je dan vaak binnen een uur vanaf het vliegveld op de plaats van bestemming. Wil je een bezoek brengen aan de stad Split, dan ben je vanuit Omis ongeveer een half uur onderweg met de bus die om het half uur vertrekt.

Andere populaire bestemmingen in Dalmatië naast Omiš:

Deel jouw ervaringen hieronder!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *