• Menu
  • Menu
Omiš header

Omiš

Aan de kust van Kroatië, in de provincie Dalmatië en vlakbij de stad Split, ligt de bijzondere plaats Omiš. Omiš is prachtig gelegen tussen rotsformaties in de monding van de Cetina rivier, met een mooi zandstrand, indrukwekkende forten Mirabella en Starigrad, raften en veel meer!

Dit is waar je jouw vakantie naar Omiš boekt:
Ontdek de vakanties van TUI

Grootste aanbod van diverse vakanties bij Tui

Vakanties van Sunweb

Voordelige vakanties voor iedereen boek je bij Sunweb

Vakanties van Vakantiediscounter

De beste deals en goedkopen vakanties bij VakantieDiscounter

Vakanties van Prijsvrij

De goedkoopste vakanties vind je op de website van Prijsvrij

De plaats Omiš in Kroatië
Cetina rivier in Omiš

Omiš is een kleine havenplaats die in de middeleeuwen de thuisbasis was van piraten. Het stadje was de uitvalsbasis om op de Adriatische zee hun slag te slaan. Op de plek waar de stad ligt is ook de monding van de rivier Cetina. In het verleden is Omiš onderdeel geweest van het koninkrijk Venetië, het koninkrijk Bosnië en het Oostenrijkse keizerrijk.

Wat is er te doen in Omiš?

De plaats is vooral bekend voor de mooie zandstranden die in de zomer druk bezocht worden. Er zijn nog veel meer zaken die deze plaats interessant maken en wij geven je op deze pagina alle informatie.

Uitmonding van de Cetina rivier
Uitmonding van de Cetina rivier

Een vakantie aan de stad Omiš biedt genoeg mogelijkheden voor iedereen. Houd je van een rustige vakantie en wil je lekker ontspannen aan het strand? Heb je liever een actieve vakantie of wil je uitstapjes maken en bekend worden met de rijke historie van de stad?

Het is allemaal mogelijk in en rond Omiš. Zo zijn er verschillende musea, oude gebouwen en kerken die je kunt bezichtigen. Dit kan met een gids die vertelt over de geschiedenis of op eigen houtje, zodat je zelf de tijd kunt indelen.

Tip: ontdek het strand, de forten, raften over de Cetina rivier en veel meer!

Het prachtige strand van Omiš

Voor de liefhebbers van het strand is Omiš Kroatië de ideale locatie. De stad en zijn omgeving bieden de mogelijkheid om gebruik te maken van verschillende stranden. Het grootste en bekendste strand bij Omiš Kroatië is het Velika Plaza. Dit is een prachtig zandstrand met een lengte van 700 meter dat vlakbij het centrum ligt. Er zijn op en rond dit strand genoeg faciliteiten om met het hele gezin te kunnen genieten.

Het strand Velika plaza
Velika plaza / Omiš beach
Strand van Omiš
Strand van Omiš tussen de bergen

Een stukje verder lopen van het centrum ligt het Slavinj strand. Dit is een kiezelstrand met aan de rand dennenbomen die voor schaduw zorgen.

Ontdek deze bezienswaardigheden van Omiš

De bekendste kerk van de stad is de Sint Michael kerk. Deze kerk is gebouwd en verbouwd in verschillende periodes. Dat is dan ook goed terug te zien in de verschillende stijlen die in het gebouw terug komen. In de kerk vind je mooie kunstwerken van schilderijen tot beeldhouwwerken.

Sint Michael kerk
Sint Michael kerk

Naast de Sint Michael kerk zijn er nog andere kerken die je kunt bezoeken als je in Omiš Kroatië bent. Het stedelijk museum van Omiš is zeker het bezoeken waard. Hier vind je kunst en informatie over de geschiedenis en de culturen die dit stadje rijk zijn.

Forten – Mirabella en Starigrad

  • Fort Mirabella: fort in de bergen gebruikt door piraten voor uitvallen op schepen in zee.
  • Fort Starigrad: verdedigingswerk tegen de Turkse legers.

De stad beschikt over 2 oude forten die gebruikt werden om Omiš te verdedigen in vroegere eeuwen. Het oudste fort is fort Mirabella. Dit verdedigingswerk is gebouwd in de 13e eeuw op een berg boven de stad. Omdat de stad voornamelijk werd bewoond door piraten, die vanuit de stad uitvallen op schepen deden die vanaf de rivier de zee opvoeren en andersom, konden zij dit fort goed gebruiken als schuilplaats.

Uitzicht vanaf Fort Mirabella
Uitzicht vanaf Fort Mirabella

Het andere fort is Fort Starigrad. Dit bouwwerk is in de 15e eeuw gemaakt als verdedigingswerk tegen de Turkse legers tijdens de Kroatisch Ottomaanse oorlogen. Ook dit fort ligt op een berg boven de stad Omiš.

Fort Starigrad in Omis
Fort Starigrad
Fort Starigrad Omiš
Fort Starigrad in de bergen

Dit zijn de leukste activiteiten in Omiš

Houd je van een actieve vakantie dan ben je in Omiš ook zeker op de juiste plek. Zo is het mogelijk om in de omgeving te raften. Hiervoor vertrek je vanuit het centrum en kun je ongeveer 4 tot 5 uur genieten van de omgeving van de stad. Het raften doe je door de kloof waar de Cetina rivier doorheen naar zee loopt.

Rafting op de Cetina rivier in Omis

Naast raften is het ook mogelijk om andere activiteiten te ondernemen zoals duiken, kajakken klimmen, paragliden en verschillende soorten watersporten. Op verschillende locaties is het dan mogelijk om materiaal te huren of om lessen te krijgen in de activiteiten.

Kayaking in Omis
Kayaking over de Cetina rivier
Klimmen in Omis
In Omiš klimmen

Piraten

Omdat Omiš Kroatië vroeger voornamelijk bewoond werd door piraten is het op verschillende plekken mogelijk om meer over deze geschiedenis te weten te komen. Zo worden er piraten weekenden georganiseerd waarbij een zeeslag wordt nagespeeld. Hierbij zijn meer dan 100 mensen betrokken en is het voor de inwoners van Omiš Kroatië gebruikelijk om piraten kleding te dragen.

Tijdens het hoogseizoen is er ook wekelijks een piraten avond. Op deze momenten breng je de avond door met de piraten die de stad als thuisbasis hebben.

De kloof/rivierdal van de Cetina rivier langs Omis
Rivierdal bij de Cetina rivier

Reizen

  • Vliegen naar Split → bus naar Omiš (circa 1 uur)

De stad Omiš Kroatië ligt op een afstand van ongeveer 25 kilometer van Split. Je kunt vliegen naar het vliegveld van Split en van daaruit met de bus naar Omiš te reizen. Met de bus ben je binnen circa een uur vanaf het vliegveld op de plaats van bestemming. Wil je een bezoek brengen aan de stad Split, dan ben je vanuit Omiš ongeveer een half uur onderweg met de bus die om het half uur vertrekt.

Andere populaire bestemmingen in Dalmatië naast Omiš:

Deel jouw ervaringen hieronder!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.