• Menu
  • Menu
Trogir header

Trogir

Aan de kust van Kroatië ligt het plaatsje Trogir in de provincie Dalmatië. Deze stad is onder andere bekend vanwege zijn klokkentoren, het kasteel van Kamerlengo en de andere historische gebouwen die deze plaats rijk is. De oude stad is gelegen op een schiereiland vlak voor de kust en biedt alles waar je naar op zoek bent tijdens een vakantie.

Dit is waar je jouw vakantie naar Trogir boekt:
Ontdek de vakanties van TUI

Grootste aanbod van diverse vakanties bij Tui

Vakanties van Sunweb

Voordelige vakanties voor iedereen boek je bij Sunweb

Vakanties van Vakantiediscounter

De beste deals en goedkopen vakanties bij VakantieDiscounter

Vakanties van Prijsvrij

De goedkoopste vakanties vind je op de website van Prijsvrij

Wij vertellen je alles over een vakantie Trogir

Je kunt Trogir ook heel goed bezoeken tijdens een stedentrip of als je vanuit andere plaatsen zoals Split een dagje uit wilt. In deze zon overgoten stad valt in elk geval genoeg te beleven en is er zeker ook veel te zien. Deze stad is ideaal voor een vakantie, een stedentrip of een dagje weg vanuit een andere bestemming in de buurt.

Stedentrip naar Trogir in Kroatië

Geschiedenis

De stad Trogir werd in de 3e eeuw voor Christus gesticht door de oude Grieken onder de naam Tragurion. De Romeinen die hier later aan de macht waren noemden de havenstad Tragorium Civium Romanorum. De stad viel net als vele andere plaatsen in de regio honderden jaren onder het bestuur van de Republiek Venetië.

Na de eerste wereldoorlog hoorde Trogir tot Joegoslavië dat tijdens de tweede wereldoorlog op zijn beurt deel uitmaakte van Italië. Sinds 1991 is de stad onderdeel van Kroatië zoals we dat tegenwoordig kennen. De vele verschillende periodes die deze stad heeft gekend zijn terug te zien aan de verschillende gebouwen en architectuur die er te vinden is.

Historisch centrum Trogir
Historisch centrum

Klokkentoren van Trogir

  • Bekendste toeristische trekpleister
  • Naast een gezellig terras gelegen
  • Voorheen onderdeel van Sint Sebastiaan kerk

De klokkentoren die je in deze plaats vindt is waarschijnlijk de bekendste trekpleister op het gebied van toerisme in deze stad. De toren was voorheen onderdeel van de Kerk van Sint Sebastiaan die ooit op de plek stond waar nu het plein bij de toren is.

Klokkentoren van Trogir
Het plein en de klokkentoren in centrum

Naast de klokkentoren vind je de stads loggia, dit is een galerij die wordt ondersteund door zuilen. In deze loggia zijn verschillende reliëfs en afbeeldingen te zien. Op het plein voor de klokkentoren kun je terecht op een terrasje om te genieten van een drankje en het uitzicht.

Gezellig plein in het centrum van Trogir
Gezellig plein met terras in het centrum

Kasteel van Kamerlengo

  • Fort dat bestaat uit een toren met muren
  • Mogelijk om over muren heen te wandelen met mooi uitzicht
  • Gebouwd in de 15 eeuw
Kasteel van Kamerlengo
Kasteel van Kamerlengo

Een andere bekende trekpleister in de stad Trogir, is het kasteel van Kamerlengo. Dit kasteel werd in de 15e eeuw gebouwd in opdracht van de toenmalige heerser van de stad, de Republiek Venetië. Voorheen stond hier al een uitkijktoren werd uitgebreid met een compleet fort. Het kasteel bestaat momenteel alleen nog uit muren en torens maar kan worden bezocht. Het is dan ook mogelijk om over de muren van de ruïne te lopen. Zo heb je een mooi uitzicht over de stad en de omgeving.

Kasteel van Kamerlengo
Zeilschepen met zicht op kasteel van Kamerlengo

Kathedraal van Trogir

Wie een bezoek brengt aan Trogir Kroatië moet zeker ook een bezoek brengen aan de kathedraal die hier te vinden is. In het centrum van de stad staat de Kathedraal van Sint Laurentius. Deze kerk is gebouwd in de 13e eeuw en was compleet in de 17e eeuw.

Kathedraal van Trogir
Kathedraal van Trogir

De klokkentoren die bij deze kathedraal hoort telt meerdere verdiepingen die elk in een andere stijl zijn uitgevoerd. Dit komt omdat er meer dan 200 jaar is gedaan over de bouw van de toren. Bovenop de toren staan vier standbeelden die gemaakt zijn door een beroemde Venetiaanse beeldhouwer.

Kathedraal Trogir
De kathedraal in het centrum van Trogir

De stad verkennen

Stad Trogir vakantie
Bovenaanzicht stad Trogir

Trogir is geen grote stad en is eenvoudig te verkennen. Je kunt er zelf op uit gaan en door de kleine smalle straatjes en steegjes dwalen. Het is ook mogelijk om een toer te doen met een gids die kan vertellen over de historie van de stad. Zo kom je langs de mooiste bezienswaardigheden zoals de kathedraal van Sint Laurentius, het kasteel van Kamerlengo, de klokkentoren en nog veel meer. Als je wilt kun je de stad en de omgeving verkennen met de auto of met een fiets. Deze zijn op verschillende plekken te huur.

Boten en tochten maken in Trogir

Trogir Kroatië ligt aan de kust en over het land goed bereikbaar. Omdat het eiland met een brug aan het vasteland is verbonden is het niet nodig om met een boot de overtocht te maken.

Boten langs de gezellige promenade in Trogir
Boten langs de gezellige promenade

Als je de omgeving op het water toch goed wilt verkennen en Trogir op een andere manier wilt ontdekken, dan kun je er ook voor kiezen om zelf een boot te huren. Het is dan mogelijk om met of zonder stuurman de omgeving te verkennen en uitstapjes te maken naar verschillende andere steden of eilanden die in de buurt liggen.

Kustlijn van Trogir met boten
Kustlijn en haven van Trogir

Čiovo

Brug Čiovo Trogir
Brug naar Čiovo eiland

Trogir is aan de ene kant van de stad verbonden met het land doormiddel van een brug. Aan de andere zijde van de stad loopt een brug naar het eiland Čiovo. Dit eiland is een stuk groter en is zeker ook de moeite waard om te bezoeken. Dit eiland heeft verschillende voorzieningen en heeft ook rustige stranden. Een dagje naar het strand in Trogir zelf zal moeilijk gaan omdat de stad zelf niet over een strand beschikt. Een uitstapje naar Čiovo is dan zeker een aanrader.

Praktische informatie

Als je een vakantie wilt houden in Trogir Kroatië dan is het aan te raden om vooraf zoveel mogelijk te regelen. In tegenstelling tot steden als Split en Dubrovnik is het in Trogir Kroatië stukken rustiger. Desondanks zitten vaak alle accommodaties al wel volgeboekt. De reis die je maakt om naar Trogir te komen kun je het beste per vliegtuig doen. Als je naar het vliegveld van Split vliegt dan is het met de auto of met de bus nog maar een klein stukje naar de stad. Het vliegveld van Split, dat 25 kilometer verderop ligt, bevindt zich namelijk op een afstand van maar 5 kilometer van Trogir Kroatië.

Stedentrip

Je kunt natuurlijk de complete vakantie boeken rondom jouw verblijf in deze mooie Kroatische kustplaats. Het is ook mogelijk om de stad te bezoeken als onderdeel van een stedentrip of een uitstapje vanaf een andere plaats. Als je bijvoorbeeld een vakantie houdt in Split, dan ben je maar 25 kilometer verwijderd van deze indrukwekkende stad. Ideaal dus voor een dagtrip om al het moois wat Trogir te bieden heeft te aanschouwen. Vanaf Split is het mogelijk om met de bus naar de stad te gaan. Het is ook mogelijk om vanuit verschillende locaties een auto te huren en zo een bezoek aan Trogir te brengen.

Andere bestemmingen in Dalmatië naast Trogir

Deel jouw ervaringen hieronder!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.