• Menu
  • Menu
Header Dubrovnik

Dubrovnik

Als je op zoek bent naar een mooie locatie waar genoeg te beleven valt tijdens je vakantie dan is de stad Dubrovnik in Kroatië een echte aanrader. Deze stad ligt aan de kust van de Adriatische zee helemaal onderin Kroatië in de provincie Dalmatië.

Prachtige stad waar we een onvergetelijke vakantie hebben gehad!

Dit is waar je jouw vakantie naar Dubrovnik boekt:
Ontdek de vakanties van TUI

Grootste aanbod van diverse vakanties bij Tui

Vakanties van Sunweb

Voordelige vakanties voor iedereen boek je bij Sunweb

Vakanties van Vakantiediscounter

De beste deals en goedkopen vakanties bij VakantieDiscounter

Vakanties van Prijsvrij

De goedkoopste vakanties vind je op de website van Prijsvrij

Dubrovnik in Kroatië
Aanzicht Dubrovnik van de stad met de stadsmuren en omgeving

Vanwege de schoonheid en de ligging wordt de stad ook wel de ‘Parel van de Adriatische zee’ genoemd. Deze plaats staat bekend vanwege zijn mooie stranden, havens die je met een boot kunt aandoen en vooral de oude gebouwen. Deze gebouwen zijn onder andere het decor waar verschillende scenes van de bekende serie Game of Thrones zijn opgenomen. Het is dan ook mogelijk om een rondleiding te krijgen die je langs bekende locatie uit deze serie leidt.

Kom alles te weten over Dubrovnik in Kroatië

Wij geven je informatie over de geschiedenis van Dubrovnik, de stranden, bezienswaardigheden, het oude centrum, de havens en nog veel meer over wat je er allemaal kunt doen. Kortom, wij bereiden je bezoek aan deze bestemming helemaal voor.

Oude stad Dubrovnik

Geschiedenis

De stad Dubrovnik werd in de 7e eeuw gesticht door een volk dat gevlucht was. In de loop van de eeuwen is de stad onder verschillende heerschappijen geweest. In eerste instantie was de stad gesticht als staat onder de naam Ragusa, later werd de stad omgedoopt tot Dubrovnik. Na de eerste wereldoorlog werd het gebied waar de stad in ligt onderdeel van Joegoslavië. De stad werd tijdens Kroatische onafhankelijkheidsoorlog in het begin van de jaren ’90 van de vorige eeuw zwaar getroffen. Na deze oorlog werd Dubrovnik een Kroatische Enclave. Het gebied waar de stad op ligt wordt door een stuk land dat bij Servië hoort gescheiden van de rest van Kroatië.

Dit zijn dé bezienswaardigheden van Dubrovnik

  • Historische centrum
  • Oude stadsmuren
  • Fort Lovrijenac
Fort Lovrijenak Dubrovnik
Fort Lovrijenac en een gedeelte van Dubrovnik

Volgens de meeste bezoekers is deze stad één van de mooiste steden die aan de Adriatische kust te vinden is. De stad staat vooral bekend om zijn historische centrum. Dit centrum is helemaal ommuurd waardoor de stad een vestingstad is. Vlakbij de muren, die je met een wandeling kunt bezichtigen, ligt een fort dat gebouwd is op een rots. Fort Lovrijenac is dan ook zeker een plek die je moet bezoeken als je op vakantie gaat naar Dubrovnik. De stad staat bekend om de smalle stegen die vaak voorzien zijn van trappen. Als je bekend bent met de serie Game of Thrones dan zal je ook veel delen van deze stad herkennen van televisie.

Historische centrum van Dubrovnik
Historische centrum
Fort Lovrijenac in Dubrovnik
Fort Lovrijenac

Mooiste stranden van Dubrovnik

  • Banje strand: bekendste strand en een van de mooiste van de wereld
  • Copacabana strand: het grootste strand
  • Sveti Jakov strand: Prachtig uitzicht over de oude stad vanaf het strand

De stad ligt aan de kust van de Adriatische zee en is een ideale bestemming voor een zonnige vakantie. Er zijn dan ook verschillende stranden bij en rondom de stad Dubrovnik te vinden. Het bekendste strand dat je hier vindt is het Banje strand. Dit is een populair kiezelstrand dat vlakbij het oude centrum van de stad ligt. Dit strand wordt dan ook vaak genoemd als één van de mooiste stranden ter wereld. Het grootste strand van de stad is het Copacabana strand. Dit is een zandstrand dat ligt op een plek waar de zee zeer ondiep is. Iets verder weg van het centrum ligt het Sveti Jakov strand vanwaar je een adembenemend uitzicht over de oude stad en een nabijgelegen eiland hebt.

Banje strand
Banje strand

Stadsmuur en kathedraal

Kathedraal Dubrovnik
De kathedraal in Dubrovnik is een van de vele bezienswaardigheden

Bezoek je Dubrovnik Kroatië tijdens een vakantie dan kun je ervoor kiezen om alleen te ontspannen op het strand. Het is ook mogelijk om erop uit te gaan en verschillende activiteiten te ondernemen. Zo is er veel te bekijken als het aankomt op architectuur en oude gebouwen. Onderneem bijvoorbeeld een wandeling over de oude stadsmuren van deze prachtige vestingstad. Vanaf hier heb je een goed uitzicht over het centrum en de omgeving rondom Dubrovnik. In het centrum staat de kathedraal die zeker een bezoekje waard is, net als vele andere kerken die je hier kunt vinden.

Dubrovnik met oude stadsmuren
Oude stadsmuren van Dubrovnik

Oude centrum

  • De wijk Gruz: veel smalle straatjes en gezellig sfeer
  • Srd berg: prachtig uitzicht over oude centrum en mogelijk om naar top te gaan met een kabelbaan
  • Huur een gids voor een rondleiding en informatie over de geschiedenis van Dubrovnik
Oude centrum van Dubrovnik
Het gezellige centrum van Dubrovnik

De stad staat vooral bekend om zijn oude centrum met smalle straatjes. Breng daarom een bezoek aan de wijk Gruz waar je door veel van dit soort smalle straatjes en steegjes kunt rondlopen. Ook vindt je hier goed onderhouden tuinen. Vanaf de nabijgelegen Srd berg is het mogelijk om een adembenemend uitzicht over de stad te hebben. Je kunt vanuit het centrum van Dubrovnik met een kabelbaan naar de top van deze berg rijden. Het is op verschillende plekken mogelijk om een gids in te huren die een rondleiding kan geven door de stad en verteld over de geschiedenis van Dubrovnik.

Game of Thrones

Een Dubrovnik vakantie is een uitgelezen kans om een groot deel van het decor van de serie Game of Thrones te aanschouwen. Veel scenes van deze populaire serie zijn in dit stadje opgenomen. Dat komt door de oude gebouwen en typische kleine straatjes die je hier vindt. Als je bekend bent met de serie dan is de kans groot dat je veel locaties zult herkennen. Het is dan ook mogelijk om speciale rondleidingen door het centrum van de oude stad te krijgen die speciaal worden gehouden om langs plekken uit de serie te lopen.

Watersport

De stad Dubrovnik is gelegen aan de Adriatische zee en is zeker tijdens het hoogseizoen een zeer geliefde plek onder toeristen. De heldere blauwe zee is dan ook zeer geschikt voor het ondernemen van verschillende watersport activiteiten. Zo is het mogelijk om een kajak te huren waarmee je rond de stad kunt varen en het geheel vanuit een ander perspectief kunt bekijken. Ook worden er duik excursies georganiseerd op verschillende locaties. Op deze manier wordt het ook mogelijk om de wondere wereld onder het water oppervlak te bekijken.

Havens

Haven van Dubrovnik
Haven van Dubrovnik

De stad kent verschillende havens waaronder de oude haven. Deze haven was vroeger één van de belangrijkste havens in de regio. Omdat de stad zo goed bereikbaar is over het water kun je Dubrovnik Kroatië ook bezoeken met een boot. Vaak worden er cruisetochten georganiseerd die langs de kust varen en stoppen op verschillende locaties zoals in Dubrovnik. Het is ook mogelijk om zelf een boot te huren waarmee je verschillende plaatsen in Kroatië langs de kust aan doet. Het huren van een boot is vaak mogelijk met of zonder een kapitein. Dat is natuurlijk afhankelijk van de ervaring die je zelf hebt met varen.

Fietsen

Als echte Nederlanders zijn we wel gewend om er op de fiets op uit te gaan. Het is dan ook mogelijk om de stad te verkennen met een fiets. Zo kun je fietsen huren om er zelf op uit te gaan en is het ook mogelijk om gebruik te maken van een toer waarbij je met een gids door de stad fietst en zo het centrum kunt ontdekken. Buiten de stad zijn er ook mogelijkheden om een mountainbike te huren en op die manier de omgeving te verkennen. Dit kan zelfstandig maar ook met een toer waarmee je de bossen, de wijngaarden en de omgeving van de stad kunt ontdekken.

Handige tips

Boek je een Dubrovnik vakantie dan is het aan te raden om vooraf een aantal zaken te plannen. Zeker als je tijdens het hoogseizoen een bezoek brengt aan Dubrovnik Kroatië dan is het verstandig om vooraf bijvoorbeeld een slaapplek te reserveren. Wil je een hapje eten tijdens het uitstapje, let dan goed op de prijzen die er gevraagd worden. In het oude centrum betaal je namelijk al gauw 5 euro voor één drankje. Wil je genieten van een dagje strand tijdens jouw Dubrovnik vakantie kijk dan ook goed naar welk strand je gaat. Door de drukte is het vaak aan te raden om op zoek te gaan naar een strand dat iets verder van de stad gelegen is.

Reizen

Als je een Dubrovnik vakantie boekt dan kun je de stad bereiken met het vliegtuig. Het is dan mogelijk om naar de luchthaven van Dubrovnik zelf te vliegen. Het stad heeft geen station dus reizen met de trein van en naar de stad is helaas niet mogelijk. Wel is het mogelijk om met de bus te reizen. Vanaf Dubrovnik Kroatië is het dan ongeveer 4 uur rijden met de bus naar Split, een andere bekende locatie in Kroatië. Het is niet noodzakelijk om tijdens jouw Dubrovnik vakantie gebruik te maken van het openbaar vervoer in de stad omdat de meeste locaties goed bereikbaar zijn en dicht bij elkaar liggen.

Nog meer bestemmingen in Dalmatië naast Dubrovnik:

Deel jouw ervaringen hieronder!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.