• Menu
  • Menu
Poreč header

Poreč

Poreč Kroatië is een klein stadje aan de westkust van Istrië, noordelijk van Rovinj en Pula. De stad heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot de Romeinse tijd. De oude stad heeft nog steeds een typisch Romeinse straatindeling: veelal symmetrisch met de twee belangrijkste straten (de Decumanus Maximus en Cardo Maximus) die elkaar in het middelpunt (wat de Romein “groma” noemden) kruisen.

Dit is waar je jouw vakantie naar Poreč boekt:
Ontdek de vakanties van TUI

Grootste aanbod van diverse vakanties bij Tui

Vakanties van Sunweb

Voordelige vakanties voor iedereen boek je bij Sunweb

Vakanties van Vakantiediscounter

De beste deals en goedkopen vakanties bij VakantieDiscounter

Vakanties van Prijsvrij

De goedkoopste vakanties vind je op de website van Prijsvrij

Zicht op Poreč
Vakantie Poreč in Kroatië

Kom alles te weten over Poreč voor een top vakantie

In de 2de eeuw voor Christus bouwden de Romeinen wat nu het oude centrum van Poreč is. Tijdens het bewind van keizer Augustus in de 1ste eeuw werd het officieel een stad en maakte het deel uit van de Romeinse Rijk. Veel van de religieuze bouwwerken in Poreč, stammen uit deze vroegchristelijke periode. Zo heb je bijvoorbeeld de Eufrasiusbasiliek, waar relikwieën van de patroonheilige Sint Maurus van Parentium worden gewaard. In de kerk is een prachtig en imposant mozaïek, waar je Sint Maurus van Parentium afgebeeld ziet met een martelaarskroon.

Eufrasiusbasiliek in Poreč
Eufrasiusbasiliek

Venetiaanse invloeden

Met de val van het Romeinse rijk in 476 regeerden verschillende heersers en machten. Eerst maakte het deel uit van het Byzantijnse Rijk en weer later werd het door de Franken geregeerd. In 1267 werd Poreč—onder de naam Parenzo—de eerste stad in Istrië die ervoor koos deel uit te maken van de Republiek Venetië.

De Venetiaanse heerschappij duurde meer dan 5 eeuwen. Gedurende deze periode werden verschillende paleizen, pleinen en religieuze gebouwen in Venetiaanse stijl gebouwd. Met het Paleis van Zuccato en het Parochiehuis aan de Eufrazijeva kun je dit uitzonderlijk goed zien, maar met een wandeling door de stad zal je merken dat je overal, zelfs in de meest kleine straatjes, de invloed van Venetië op Poreč zult herkennen.

Porec in Istrië

In 1861 werd Poreč de hoofdstad van Istrië onder de Italiaanse naam Parenzo. Vanaf die tijd bloeide de plek op als een ​​belangrijke kustplaats. Niet alleen als havenstad, maar ook vanwege toerisme dat in die tijd Poreč al als bezienswaardige plek en regio zag.

Bovenaanzicht van Poreč

Meraforplein, het hart van Poreč

Eufrasiusbasiliek in Porec

Aan het grootste plein in het oudste deel van de stad, het Meraforplein, waan je je even eeuwen terug. Hier vind je onder andere de overblijfselen van twee Romeinse tempels: de Tempel van Mars en de Tempel van Neptunus. Ook zijn gedeelten van het Meraforplein nog in de oorspronkelijke bestrating ten tijde van de Romeinen. Met wat rondstruinen kom je hier ook het prachtige paleis het ‘Huis van de Twee Heiligen’ tegen. Dit paleis is in Romaanse stijl gebouwd.

Straatje in het centrum van Poreč
Centrum van Poreč

Verder vind je in deze buurt een interessant gebouw dat vandaag de dag door het districtsparlement wordt gebruikt. Dit gebouw staat vlakbij het Juraj Dobrila Park. Sinds de 18de eeuw is het al de zetel van het districtsparlement, maar het was oorspronkelijk een Franciskanerkerk.

Ook kun je in het ‘Stari grad’, zoals de Kroaten het oude centrum noemen, een aantal bijzondere kerken vinden. De Eufrasiusbasiliek is daarvan de absolute topper. UNESCO heeft deze basiliek op de Werelderfgoedlijst staan. Vlak naast dit prachtgebouw vind je het Kanunnikenhuis, een oud woonhuis in de Gotische stijl met een bijzonder balkon.

Venetiaanse geschiedenis

Panoramisch uitzicht Porec

Parenzo, of Poreč, heeft een rijke geschiedenis en was de eerste Istrische stad die ervoor koos om op te gaan in het Venetiaanse Rijk. Mede daarom vind je hier talloze gebouwen uit de Venetiaanse bouwperiode. Je ziet dit goed vertegenwoordigd in de paleizen van Leoni en Zuccato, gebouwd in gotische stijl.

Jamagrotten van Baredine

Dit grottencomplex is het enige in Istrië dat is opengesteld voor publiek. Je daalt hier via trappetjes ruim 60 meter af in de grot, om daar te worden overrompeld door een prachtige omgeving vol stalagmieten en stalactieten. Verder kun je hier met geluk een bijzondere salamander zien, de haast doorzichtige grottenolm. Deze blijft zal zijn hele leven doorbrengen in de grotten. Over de grootste stalagmieten gaan de wildste speculaties: de ene zegt dat deze lijkt op de Toren van Pisa, voor een ander is dit een Heilige Maagd Maria. Hoe dan ook, het is inderdaad een magische plek die je zeker gezien moet hebben als je op de camping staat bij Poreč Kroatië.

Jama grotten van Baredine
Jama grotten van Baredine

Bezoek naast Poreč ook Pula en Rivinj in Istrië:

Kamperen in Poreč

Ondanks dat Poreč Kroatië zo een prachtige stad is, heb je hier minder opties qua campings dan in Pula of Rovinj. Maar: de opties die er zijn, zijn van fantastische kwaliteit. Ga je voor een grotere camping met een gigantisch aanbod aan activiteiten? Kies je voor een klein vakantiedorp en een van hun Delux Sea View-bungalows? Of? Hieronder lees je meer over een drietal campings rondom Poreč.

Blue Lagoon strand in Poreč
Blue Lagoon strand

Camping Zelena Laguna

Deze camping ligt ongeveer 5 kilometer ten zuiden van Poreč en 2 kilometer ten noorden van het dorpje Funtana. Zelena Laguna is een 4-sterrencamping met alle gemakken die je je maar kunt wensen—en met oog op ecologische voorzieningen. De camping ligt in een bosrijke omgeving en biedt plaats aan ruim 2800 campinggasten (de kampeerplaatsen variëren in grootte). Nabij is een kiezelstrand met betonnen stukken voor ligbedjes en dergelijken. Van alle campings in Istrië, heeft Zelena Laguna misschien wel de meest uitgebreide opties. Er zijn verschillende sportopties (van beachvolleybal en voetbal tot tafeltennis en minigolf) met af en toe toernooien onder de campinggasten. Bovendien biedt de camping activiteiten en workshops zoals ochtendgymnastiek. Voor de kleintjes is er een kidsclub met ochtendactiviteiten. Als je geen zin hebt in de zee, is er hier een groot zwembad met waterglijbanen. Ook is er een duikschool, een paardenmanege en een haventje om je eigen boot aan te meren of om een bootje te huren. Qua eetopties zijn er meerdere restaurants, bars, souvenirwinkels en een supermarkt. In Zelena Laguna ga je gegarandeerd een fantastische vakantie tegemoet!

Camping Bijela Uvala

Op 5 kilometer van Poreč vind je de 4-sterrencamping Bijela Uvala. Met plek voor ruim 6000 gasten is deze camping enorm. Je kunt hier met ook een bungalow of stacaravan huren. Er is een breed scala aan activiteiten: zwem in een van de vier zwembaden, ga naar het strand, dans in de disco, drink wat in de bar of koop een souvenir in de souvenirwinkeltjes. Verder biedt Bijela Uvala een uitgebreid programma voor kinderen tussen de 4 en 12 jaar: spelletjes, sporten en knutselworkshops. Voor volwassenen zijn er ook uitgebreide opties qua activiteiten, met sporttoernooien in volleybal, voetbal, basketbal, en minigolf of tafeltennis. De camping heeft meerdere bekende campingprijzen gewonnen en is daarmee een absolute topper in deze regio.

Camping Materada Village

Materada Village ligt op 3 kilometer van het centrum van Poreč. Zoals de naam al doet vermoeden, is Materada Village meer een klein dorpje dan een camping. Hier kun je alleen bungalows, stacaravans of safaritenten huren—dus niet met een eigen caravan, camper of tent. De camping staat vol geurige pijnbomen en heeft een deels rotsachtig en deels uit kiezels bestaand strand. Er zijn betonnen stukken om op te kunnen zonnen. Hoe dan ook, met de Superior Sea-, Delux Sea View- of Delux Sea Spa-bungalows hoef je eigenlijk niet eens naar het strand. De bungalows hebben airconditioning, internet en satelliet-tv. Verder biedt deze camping een speeltuin, tennisbanen en een hoop opties qua watersport (duiken, jetskiën, windsurfen en verhuur van waterfietsen en boten). ‘s Avonds worden er een aantal entertainmentprogramma’s georganiseerd. Het campingrestaurant met prachtig terras serveert maaltijden die voor de regio typerend zijn. Materada Village is een luxueus vakantiedorp, waar je net iets meer privacy hebt dan op andere campings.

Porec Kroatië

Deel jouw ervaringen hieronder!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.