• Menu
  • Menu
Krk header

Krk

Het grootste eiland voor de kust van Kroatië is het eiland Krk. Krk is zeer geliefd onder toeristen en heeft alles te bieden voor jouw vakantie. Het eiland kent 17 verschillende plaatsen met als grootste plaats de gelijknamige stad Krk zelf, met meer dan 6.000 inwoners.

Dit is waar je jouw vakantie naar Krk boekt:
Ontdek de vakanties van TUI

Grootste aanbod van diverse vakanties bij Tui

Vakanties van Sunweb

Voordelige vakanties voor iedereen boek je bij Sunweb

Vakanties van Vakantiediscounter

De beste deals en goedkopen vakanties bij VakantieDiscounter

Vakanties van Prijsvrij

De goedkoopste vakanties vind je op de website van Prijsvrij

Krk is de bestemming voor mensen die van rust houden, cultuur willen ontdekken, naar het strand willen of zelfs van activiteiten houden. Het eiland Krk wordt het Gouden Eiland genoemd, omdat meer dan de helft van alle beplanting van Kroatië hier voorkomt. De natuur is hier dan ook adembenemend.

Brug tussen Krk en vaste land Kroatië
Brug die vaste land van Kroatië met Krk verbindt

Een stukje geschiedenis over Krk

Vroeger werd Krk bewoond door de Romeinen. Na een tijdje onder het Byzantijnse rijk te zijn gevallen, werd Krk net als veel eilanden en plaatsen aan de kust van Kroatië bij de Republiek Venetië toegevoegd. Deze periode duurde van 1480 tot 1797. Vanaf dat moment werd het eiland Krk Oostenrijks.

Hier kwam een eind aan na de Eerste Wereldoorlog, waarna het onderdeel werd van het latere Joegoslavië. Sinds 1991, toen Kroatië zich onafhankelijk verklaarde van Joegoslavië, hoort het eiland Krk bij Kroatië.

Dit zijn de plaatsen die we aanbevelen op Krk!

  • 17 verschillende plaatsen en plaatsjes
  • Aan te raden plekken: de stad Krk, Vrbnik, Punatm Malinska, Omišalj en Baska

Op Krk zijn 17 verschillende plaatsen en plaatjes. Het aantal inwoners per stad lopen uiteen van een paar honderd tot meer dan 6000 (Krk-Stad).

Plaatsen die zeker de moeite waard zijn voor een bezoek of verblijf tijdens je vakantie zijn plaatsen als Krk, Vrbnik, Punatm Malinska, Omišalj en Baska. Al deze plaatsen beschikken over een rijke historie en geniet je van diverse mooie accommodaties.

De stad Krk

  • Overblijfselen van de Romeinse tijd
  • Gezellige stad met terrasjes
  • Gelegen aan zee met eigen haven

De grootste plaats op het eiland is de gelijknamige stad Krk. Deze werd in de Romeinse tijd al bewoond, wat goed terug is te zien aan de gebouwen. Zo vind je nog overblijfselen van stadsmuren die door de Romeinen zijn gebouwd 2 eeuwen voor Christus. Ook is er een mooie kathedraal uit de 5e eeuw na Christus.

De stad Krk
Haven en stad Krk zelf

De plaats ligt aan zee en beschikt over een eigen haven. Je kunt dus met boot bij de stad komen. Aan de waterkant vind je veel gezellige terrasjes voor een hapje en een drankje.

Krk-stad in Kroatië
Krk-stad

Vrbnik

  • Prachtig gelegen stad op bijzondere locatie in oosten van Krk
  • Bekend van de wijn die er wordt gemaakt
Vrbnik op Krk
Uitzicht op Vrbnik aan oostkant Krk

Aan de oostkant van Krk Kroatië ligt op de rand van een klif het dorpje Vrbnik. Dit dorp is in de middeleeuwen gebouwd en staat bekend om de wijn die er gemaakt wordt. Deze wijn is een droge witte wijn die wordt geperst van druiven die alleen in de buurt van deze plaats groeien.

Vrbnik beschikt ook over een mooie haven. Een bijzondere bezienswaardigheid in deze plaats is Klancic, een straat met een breedte van maar 40 centimeter.

Omišalj

Omišalj ligt dichtbij de brug die het eiland Krk met het vasteland van Kroatië verbindt. Deze plaats is de oudste van het eiland en is gebouwd rond de 3e eeuw na Christus.

Omišalj heeft circa 3000 inwoners en ligt bovenop een klif die hoog boven de zee uitsteekt. Dit maakt dat het uitzicht over zee zeer mooi is. Langs de klif loopt een promenade waarop je een adembenemend uitzicht hebt tijdens een wandeling. Op sommige plekken steekt de klif wel 80 meter boven de zee uit.

Omišalj - Krk
Omišalj

Punat en Malinska

De plaats Punat beschikt over een boulevard met diverse cafés en restaurants. Ook hier is de haven een zeer geliefde plek onder toeristen. Vanuit deze haven kun je een excursie maken naar het nabijgelegen eiland Kosljun. Op Kosljun vind je een mooi klooster.

Punat Krk Kroatië
Punat

De havenplaats Malinska biedt de mogelijkheid om te genieten aan het strand. Ook vanuit deze plaats ontdek je eenvoudig de rest van het eiland.

Malinska op Krk in Kroatië
Malinska

Eiland Kosljun

Het eiland Kosljun ligt op ongeveer 10 minuten varen vanaf Punat. Op het eiland staat een klooster dat wordt bewoond door Franciscaner monniken. Het eiland is niet groot maar heeft wel twee kerken en een bibliotheek. Ook zijn er vier musea die zeker het bezoeken waard zijn.

Het is verstandig om gepaste kleding te dragen als je een bezoek brengt aan dit eiland. Rondom het eiland is het niet toegestaan om te zwemmen in het water.

Eilandje Kosljun - Krk
Eilandje Kosljun

Bezienswaardigheden die je in Krk tegenkomt

Bezienswaardigheden Krk
Bezienswaardigheden op Krk

Naast de historische gebouwen en bezienswaardigheden in diverse plaatsen op Krk is er nog veel meer. Krk staat ook bekend vanwege het tablet van Baska. Dat is een platte steen die stamt uit het jaar 1100 waarop het oudst bekende schrift in de Kroatische taal gegrift staat.

Verder vind je op verschillende plaatsen op Krk prachtige Romaanse en Gotische kerken. De zee rondom het eiland is zeer geschikt om te snorkelen en te duiken. Er zijn diverse grotten en scheepswrakken die je met excursies kunt ontdekken.

Activiteiten Krk

Op verschillende plekken op Krk Kroatië zijn plekken te vinden met medicinale modder. Dit vind je op stranden waar je ook terecht kunt om te genieten van een dagje strand en om te zwemmen. Over het hele eiland liggen vele wandelroutes en paden die je kunt ontdekken op de fiets of met een mountainbike. Het is mogelijk om excursies te ondernemen waarbij je de omgeving en de natuur van het eiland Krk kunt ontdekken. Dit kan met of zonder gids als je daar behoefte aan hebt.

De mooiste stranden van Krk

Krk Kroatië staat ook bekend om de verschillende stranden die er te vinden zijn. Bij het plaatsje Baska vind je een strand in het centrum: Baska strand. Hieraan liggen verschillende cafés en restaurants. Zeker in het hoogseizoen is het hier heel erg druk.

Baska strand - Krk Kroatië
Baska strand

Vlakbij Baska ligt het Oprna strand waar het vaak iets rustiger is. Dit komt omdat het strand via land lastig te bereiken is, ben je met de boot dan gaat het een stuk eenvoudiger. Over het hele eiland Krk vind je op verschillende plaatsen stranden die soms alleen per boot te bereiken zijn.

Strand Oprna op Krk
Oprna strand

Op reis naar Krk

  • Reis met de auto → 1400 kilometer vanuit Nederland
  • Met het vliegtuig → boek de vlucht naar vliegveld Rijeka (30 km van Krk)

Een vakantie op Krk kan door er met de auto naar toe te rijden. Vanuit Nederland is de reis, afhankelijk vanwaar je vertrekt, ongeveer 1400 kilometer. Het eiland is te bereiken via de brug van het vasteland naar het eiland. Ga je met het vliegtuig dan kun je het best een vlucht boeken naar het vliegveld van Rijeka. Dit vliegveld ligt ongeveer 30 kilometer bij Krk vandaan.

Deel jouw ervaringen hieronder!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.