• Menu
  • Menu
Krk header

Krk

Het grootste eiland voor de kust van Kroatië is het eiland Krk. Dit eiland is zeer geliefd onder toeristen en heeft dan ook alles te bieden waar je naar op zoek bent in een vakantie. Het eiland kent 17 verschillende plaatsen met als grootste plaats het stadje Krk met meer dan 6.000 inwoners.

Dit is waar je jouw vakantie naar Krk boekt:
Ontdek de vakanties van TUI

Grootste aanbod van diverse vakanties bij Tui

Ontdek de vakanties van KRAS

Reizen, autovakanties, zonvakanties en meer boek je bij KRAS

Vakanties van Sunweb

Voordelige vakanties voor iedereen boek je bij Sunweb

Vakanties GOGO

Feesten, zonnen en de leukste activiteiten doe je bij GOGO

Vakanties van D-Reizen

Persoonlijke service en georganiseerde vakanties bij D-Reizen

Vakanties VakantieDiscounter

De beste deals en goedkopen vakanties bij VakantieDiscounter

Ontdek de vakanties van Prijsvrij

De goedkoopste vakanties vind je op de website van Prijsvrij

Wordt uitgebreid geïnformeerd over een vakantie Krk

Het is mogelijk om hier op vakantie te gaan als je van rust houdt, cultuur wilt ontdekken, naar het strand wilt of van activiteiten houdt. Het eiland Krk wordt het Gouden Eiland genoemd omdat meer de helft van de beplanting van heel Kroatië alleen al op dit eiland voorkomt. De natuur is hier dan ook adembenemend.

Brug tussen Krk en vaste land Kroatië
Brug die vaste land van Kroatië met Krk verbindt

Geschiedenis

In de oudheid werd het eiland al bewoond door de Romeinen. Na een tijdje onder het Byzantijnse rijk te hebben gevallen werd Krk net als veel eilanden en plaatsen aan de kust van Kroatië bij de Republiek Venetië toegevoegd. Deze periode duurde van 1480 tot 1797. Vanaf dat moment werd het eiland Krk Oostenrijks. Hier kwam een eind aan na de Eerste Wereldoorlog en werd het eiland onderdeel van het latere Joegoslavië. Sinds 1991, toen Kroatië zich onafhankelijk verklaarde van Joegoslavië, hoort het eiland Krk bij Kroatië.

Plaatsen

  • 17 verschillende plaatsen en plaatsjes
  • Aan te raden plekken: de stad Krk, Vrbnik, Punatm Malinska, Omišalj en Baska

Op Krk zijn 17 verschillende plaatsen en plaatjes te vinden. De inwoners aantallen lopen uiteen van een paar honderd tot meer dan 6000 in de grootste stad, Krk. Plaatsen op het eiland die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken of waar je een accommodatie kunt boeken voor jouw vakantie op Krk zijn plaatsen als Krk, Vrbnik, Punatm Malinska, Omišalj en Baska. In elk van deze plaatsjes vindt je de rijke historie van het eiland en kun je genieten van verschillende accommodaties die worden geboden.

De stad Krk

  • Overblijfselen van de Romeinse tijd
  • Gezellige stad met terrasjes
  • Gelegen aan zee met eigen haven
De stad Krk
Haven en stad Krk zelf

De grootste plaats op het eiland is Krk. Deze stad werd in de Romeinse tijd al bewoond wat nog goed terug te zien is aan de overblijfselen van verschillende gebouwen. Zo vind je hier overblijfselen van stadsmuren die door de Romeinen zijn gebouwd 2 eeuwen voor Christus. In de 5e eeuw werd er een kathedraal in de plaats gebouwd die zeker een bezoekje waard is. De plaats is gelegen aan de zee en beschikt over een eigen haven. Het is dus ook mogelijk om deze stad met een boot aan te doen. Aan zee vind je veel gezellige terrasjes waar je terecht kunt voor een hapje en een drankje.

Vrbnik

  • Prachtig gelegen stad op bijzondere locatie in oosten van Krk
  • Bekend van de wijn die er wordt gemaakt
Vrbnik op Krk
Uitzicht op Vrbnik aan oostkant Krk

Aan de oostkant van Krk Kroatië ligt op de rand van een klif het dorpje Vrbnik. Dit dorp is in de middeleeuwen gebouwd en staat bekend om de wijn die er gemaakt wordt. Deze wijn is een droge witte wijn die wordt geperst van druiven die alleen in de buurt van deze plaats groeien. Ook hier vind je een haven die je aan kunt doen als je met de boot op vakantie bent. Een bijzondere bezienswaardigheid in deze plaats is Klancic, een straat met een breedte van maar 40 centimeter.

Omišalj

De plaats Omišalj ligt het dichts bij de brug die het eiland Krk met het vasteland van Kroatië verbindt. Deze plaats is de oudste plaats op het eiland en is gebouwd rond de 3e eeuw na Christus. Omišalj heeft ongeveer 3000 inwoners en de plaats is gelegen bovenop een klif die hoog boven de zee uitsteekt. Dit maakt dat het uitzicht over zee zeer mooi is. Langs de klif loopt een promenade waarop je een adembenemend uitzicht hebt tijdens een wandeling. Op sommige plekken steekt de klif wel 80 meter boven de zee uit.

Punat en Malinska

De plaats Punat beschikt over een boulevard waar je verschillende cafés en restaurants kunt vinden. Ook in dit plaatsje is de haven een zeer geliefde plek onder toeristen die het eiland per boot bezoeken. Vanuit deze haven is het mogelijk om een excursie te ondernemen waarbij je met een boot van het eiland Krk naar het nabijgelegen eiland Kosljun vaart. Op dit eiland bevindt zich een klooster. De havenplaats Malinska biedt de mogelijkheid om te genieten van een dagje aan het strand. Vanuit deze plaats kun je eenvoudig de rest van het eiland ontdekken.

Eiland Kosljun

Het eiland Kosljun ligt op ongeveer 10 minuten varen vanaf Punat. Op het eiland staat een klooster dat wordt bewoond door Franciscaner monniken. Het eiland is niet groot maar heeft wel twee kerken en een bibliotheek. Ook zijn er vier musea die zeker het bezoeken waard zijn. Het is verstandig om gepaste kleding te dragen als je een bezoek brengt aan dit eiland. Het is hier ook niet toegestaan om te zwemmen in de wateren rondom het eiland.

Bezienswaardigheden die je in Krk tegenkomt

Bezienswaardigheden Krk
Bezienswaardigheden op Krk

Naast de historische gebouwen en bezienswaardigheden die je in de verschillende plaatsen op Krk kunt vinden, is er nog meer te zien. Dit eiland staat ook bekend vanwege het tablet van Baska. Dat is een platte steen die stamt uit het jaar 1100 waarop het oudst bekende schrift in de Kroatische taal gegrift staat. In de verschillende plaatsen op Krk kun je Romaanse en Gotische kerken vinden. De zee rondom het eiland is zeer geschikt om te snorkelen en te duiken. Daar zijn verschillende grotten te vinden en scheepswrakken die je met excursies kunt ontdekken.

Activiteiten Krk

Op verschillende plekken op Krk Kroatië zijn plekken te vinden met medicinale modder. Dit vind je op stranden waar je ook terecht kunt om te genieten van een dagje strand en om te zwemmen. Over het hele eiland liggen vele wandelroutes en paden die je kunt ontdekken op de fiets of met een mountainbike. Het is mogelijk om excursies te ondernemen waarbij je de omgeving en de natuur van het eiland Krk kunt ontdekken. Dit kan met of zonder gids als je daar behoefte aan hebt.

Stranden

Stranden op Krk
Geniet van een van de stranden op Krk

Krk Kroatië staat ook bekend om de verschillende stranden die er te vinden zijn. Bij het plaatsje Baska vind je een strand in het centrum. Hieraan liggen verschillende cafés en restaurants. Zeker in het hoogseizoen is het hier heel erg druk. Vlakbij Baska ligt het Oprna strand waar het vaak iets rustiger is. Dit komt omdat het strand via land lastig te bereiken is, ben je met de boot dan gaat het een stuk eenvoudiger. Over het hele eiland Krk vind je op verschillende plaatsen stranden die soms alleen per boot te bereiken zijn.

Op reis naar Krk

  • Reis met de auto → 1400 kilometer vanuit Nederland
  • Met het vliegtuig → boek de vlucht naar vliegveld Rijeka (30 km van Krk)

Een vakantie op Krk kun je vieren door er met de auto naar toe te rijden. Vanuit Nederland is de rijs dan, afhankelijk waar je vandaan komt, ongeveer 1400 kilometer. Het eiland is te bereiken via de brug die vanaf het vasteland naar het eiland loopt. Ga je met het vliegtuig dan kun je het best een vlucht boeken naar het vliegveld van Rijeka. Dit vliegveld ligt ongeveer 30 kilometer bij Krk vandaan.

Deel jouw ervaringen hieronder!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *