• Menu
 • Menu
Split header

Split

In de regio Dalmatië aan de Adriatische zee ligt de Kroatische stad Split. Deze stad is één van de belangrijkste steden in de regio en de tweede grootste stad van het land. Als je een bezoek wilt brengen aan deze prachtige stad tijdens een vakantie of als stedentrip dan is er hier voor iedere bezoeker wel wat te doen.

Dit is waar je jouw vakantie naar Split boekt:
Ontdek de vakanties van TUI

Grootste aanbod van diverse vakanties bij Tui

Vakanties van Sunweb

Voordelige vakanties voor iedereen boek je bij Sunweb

Vakanties van Vakantiediscounter

De beste deals en goedkopen vakanties bij VakantieDiscounter

Alle informatie over Split Kroatië

De stad staat bekend om de oude gebouwen die er staan, het prachtige weer en de blauwe zee. Vanuit de stad kun je met een veerboot een reis maken naar verschillende eilanden die voor de kust liggen. Om de stad echt goed te kunnen ontdekken kun je gebruik maken van een toer door een gids.

Vakantie Split Kroatië
Het uitzicht op Split

Stukje geschiedenis over Split

De stad werd gebouwd rondom het beroemde paleis van Diocletianus. Dit paleis werd in de 3e eeuw na Christus gebouwd in opdracht van de Romeinse keizer Diocletanius. Het paleis is dan ook nog altijd één van de bekendste trekpleisters van Split. Een ander indrukwekkend gebouw is de kathedraal van Sint Domnius. In deze kathedraal kun je onder andere het graf vinden van de eerder genoemde Romeinse keizer Diocletianus. De klokkentoren van dit bouwwerk was in het begin van de 20e eeuw ingestort en is in 1908 gerestaureerd in haar oude glorie. Als je meer wilt weten over de geschiedenis van de stad dan is een toer met een gids zeker aan te raden.

Uitzicht over Split aan de waterkant

Paleis van Diocletianus

 • Een van de populairste bezienswaardigheden van Split
 • Rondleiding mogelijk
 • Opnames plaatsgevonden van Game of Thrones
Diocletianus Kathedraal Split
Het historische Paleis van Diocletianus in het prachtige centrum van Split

De stad is gevormd rondom het Paleis van Diocletianus. Dit paleis was het woonhuis van Diocletianus nadat hij keizer van Rome was geweest. Net als in andere plaatsen aan de kust van Kroatië zijn er ook in dit paleis opnames gemaakt voor de populaire serie Game of Thrones. Als je bent geïnteresseerd in de geschiedenis van dit paleis en er een kijkje wilt nemen dan is het mogelijk om hier een rondleiding te krijgen die ongeveer 1,5 uur duurt. Een bezoek aan dit paleis is dan ook zeker iets dat op jouw lijstje moet komen te staan als activiteit tijdens jouw vakantie in Split Kroatië.

Bezienswaardigheden van Split

 • Kathedraal van Sint Domnius
 • Pjaca: Oude, gezellige plein in centrum van de stad
 • Markt buiten de poorten van de oude stad
Pjaca plein in Split
Het levendige plein in Split, ook wel Pjaca genoemd

Naast het paleis zijn er ook veel andere bezienswaardigheden die deze stad de moeite waarde maken om te bezoeken. De kathedraal van Sint Domnius bijvoorbeeld, waar je onder andere het graf van keizerDiocletianus vindt. Op het oude plein, Pjaca, kun je terecht voor een drankje op het terras terwijl je kunt genieten van de mensen en de gebouwen die om dit eeuwenoude plein gebouwd zijn. Iedere dag is er buiten de poorten van de oude stad een markt met kraampjes waar de meest uiteenlopende producten worden verkocht. Je kunt er terecht voor fruit, eten, souvenirs en allerlei andere zaken.

Promenade van Split
Promenade van Split

Winkelen in Split

Als je van winkelen houdt dan is Split een stad waar je ongetwijfeld veel plezier kunt beleven. De stad is rijk aan de meest uiteenlopende winkels. We hebben het dan niet alleen over souvenirwinkels maar ook over kledingwinkels, schoenenwinkels en nog veel meer. Rondom het paleis zijn bijvoorbeeld veel kleine winkels te vinden in de smalle straatjes waar je doorheen kunt lopen. Er worden ook veel lokaal gemaakte producten verkocht zoals sierraden of aardewerk. Wil je even uitrusten, dan kun je terecht op één van de vele terrassen die deze mooie stad aan de kust rijk is.

Op de fiets

Een leuke manier om Split te ontdekken is door de stad door te rijden met een fiets. Het is dan ook mogelijk om op verschillende plaatsen fietsen te huren waarmee je jezelf makkelijk door het centrum en de omgeving van Split kunt verplaatsen. Wil je tijdens de fietstocht ook meer te weten komen over de geschiedenis van de stad en de omgeving, dan kun je ervoor kiezen om met een toer van 2,5 uur een rondleiding op de fiets te krijgen van een lokale gids. Zo kom je op plekken waar je als toerist gewoonlijk niet snel zult komen en kun je veel zien in een korte tijd.

Naar het strand

 • Er zijn meerdere stadsstranden
 • Tijdens hoogseizoen kunnen de stranden erg druk zijn
 • Prachtig helderblauw water bij de stranden
Strand in de buurt van Split

Split Kroatië ligt aan de Adriatische zee en is zeker tijdens de zomermaanden een geliefde locatie bij toeristen. Het weer is hier vaak zeer aangenaam en als je even wilt ontspannen van jouw ontdekkingstochten door de stad, dan kun je vast wel een dagje strand gebruiken. De stad is voorzien van verschillende zandstranden die aan de helderblauwe zeer gelegen zijn. Bij sommige stranden is het water de eerste paar meter redelijk ondiep. Dit is prettig als je op vakantie naar Split gaat met kinderen. Houdt er wel rekening mee dat de stranden vaak erg druk bezocht worden tijdens het hoogseizoen.

Strand en zee bij Split
Diverse kleinere stadsstranden en stranden in de omgeving van Split

Eilanden

Voor de kust van de stad liggen verschillende eilanden die je vanuit de stad kunt bekijken. Als je wilt kun je een bezoek aan deze eilanden brengen met een boot die vanuit Split vertrekt. Zo kun je bijvoorbeeld met de boot naar Šolta waar je echt helemaal tot rust kunt komen. Op dit eiland is niet veel te beleven, maar je kunt er wel heerlijk zwemmen en genieten van de mooie omgeving. Een bekend eiland is Vis, dat pas sinds eind jaren ’80 toegankelijk is voor toeristen. In het stadje waar de boot aan komt kun je overblijfselen van Romeinse gebouwen vinden en de oude Engelse vesting aanschouwen.

Hvar

 • Hvar kent de meeste zonuren van Kroatië
 • Oude stad met smalle straatjes
 • Prachtige stranden, heerlijk eten en mooie cultuur
Hvar Split Kroatië
Met de boot naar Hvar

Een ander eiland dat voor de kust van Split ligt en dat zeker de moeite waard is om te bezoeken is Hvar. Op dit eiland vind je ook de gelijknamige stad Hvar, die op zich al de moeite waard is om tijdens een vakantie te bezoeken. Dit eiland kent de meeste zonuren van het land en staat vol met lavendelstruiken. De stad Hvar is een oude stad met smalle straatjes en indrukwekkende gebouwen zoals paleizen. Je kunt naar dit eiland toe voor de cultuur, het heerlijke eten, de stranden en om te genieten van de vele restaurantjes. Verblijf je voor langere tijd in Split, dan is een uitstapje van een paar dagen naar dit eiland zeker de moeite waard.

Reizen

Je kunt met het vliegtuig naar Split vliegen. Het vliegveld van de stad ligt op ongeveer 25 kilometer van het centrum en beschikt maar over één start en landingsbaan. Vanwege de populariteit van Split kan het dan ook zeer druk zijn hier, zeker tijdens de zomermaanden. Vanaf het vliegveld is het mogelijk om met de bus naar de stad toe te reizen. Om de eilanden die voor de kust liggen te bezoeken met de boot kun je terecht in de veerhaven van de stad. Het is van hieruit mogelijk om naar Hvar, Šolta, Vis, Brac en andere eilanden te varen. Ook vertrekt er vanuit hier een veerpont die je naar Italië toe kan brengen.

Havens

Boten in de haven van Split
Boten in de haven van Split

Een bezoek brengen aan Split Kroatië kan ook door zelf met de boot te komen. Het is mogelijk om in de stad een boot te huren of in de omgeving. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om een zeilboot te huren inclusief of exclusief kapitein, afhankelijk van de ervaring die je hebt met varen. Huur je zelf een boot dan kun je ook gemakkelijker de omgeving en de omringende eilanden van de regio rondom Split Kroatië ontdekken. Het is aan te raden om vooraf een boot te reserveren om er zeker van te zijn dat je tijdens jouw vakantie in Split Kroatië de omgeving op deze bijzondere manier kunt gaan ontdekken.

De haven van Split
De haven in het centrum van Split

Andere plaatsen naast Split in Kroatië:

Deel jouw ervaringen hieronder!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.