• Menu
  • Menu
Zadar header

Zadar

De stad Zadar aan de kust van de Adriatische zee is één van de bijzondere steden die Kroatië te bieden heeft. Een bezoek aan deze stad is dan ook zeker aan te raden als je op zoekt bent naar een ideale locatie voor jouw vakantie.

Dit is waar je jouw vakantie naar Zadar boekt:
Ontdek de vakanties van TUI

Grootste aanbod van diverse vakanties bij Tui

Vakanties van Sunweb

Voordelige vakanties voor iedereen boek je bij Sunweb

Vakanties van Vakantiediscounter

De beste deals en goedkopen vakanties bij VakantieDiscounter

Op vakantie naar het mooie Zadar in Kroatië

Een optimale vakantie naar Zadar in Kroatië

De stad ligt redelijk centraal aan de kust van Kroatië en kan daardoor ook goed gebruikt worden als uitvalsbasis voor uitstapjes naar andere plekken in het land. Houd je van wandelen, fietsen of een bezoek aan het strand? Dan ben je op de goede plek als je naar Zadar gaat. Natuurlijk heeft deze oude stad ook veel te bieden op het gebied van cultuur en geschiedenis, de perfecte plaats om naar toe te gaan!

De stad van Zadar

Nieuwere gedeelte Zadar
Nieuwe gedeelte stad Zadar

Zadar bestaat uit een nieuw gedeelte en een oud gedeelte. Het nieuwe deel van de stad ligt aan de kust op het vaste land van Kroatië. De oude stad ligt vlak voor het nieuwe deel op een schiereiland in de zee. Een bezoek aan deze oude stad is zeker de moeite waard en kan zonder dat je gehinderd wordt door verkeer. Dit deel van de stad is namelijk vrij van auto’s. Je vindt hier onder andere de kathedraal van de stad en overblijfselen van Romeinse gebouwen. In de buitenste delen van de stad kun je op verschillende plekken terecht voor een dagje aan het strand.

De (prachtige) oude stad

Het centrum van de oude stad Zadar ligt op een schiereiland voor de kust. In dit deel van Zadar zijn talloze oude gebouwen te vinden. Je bereikt dit deel van de stad via een brug en kunt er op eigen houtje doorheen wandelen.

Vakantie oude gedeelte van Zadar bezoeken
De oude stad

Het is ook mogelijk om een toer te doen door het oude centrum met een gids. De gids geeft tekst en uitleg bij de geschiedenis van de stad en de gebouwen die jullie onderweg tegenkomen. Wat zeker de moeite waard is, is het brengen van een bezoek aan het Forum Romanum en de Sint Donatuskerk.

Schiereiland / Oude gedeelte

Forum Romanum

Honderden jaren geleden stichten de Romeinen de basis voor wat tegenwoordig de stad Zadar is. De overblijfselen van deze bewoners zijn vandaag de dag nog steeds te aanschouwen in de vorm van het Forum Romanum.

Je vindt hier onder andere het plein dat stamt uit de eerste eeuw na Christus. De overblijfselen van de Romeinse bouwwerken die er vroeger stonden zijn onder andere zuilen die onderdeel waren van een tempel. Forum Romanum ligt in het centrum van de oude stad op het schiereiland van Zadar Kroatië.

Forum Romanum in het oude gedeelte van zadar
Forum Romanum

Sint Donatus kerk en Sint Anastasia kathedraal

Twee andere belangrijke bezienswaardigheden in Zadar zijn de Sint Donatus kerk en de Sint Anastasia kathedraal. De Sint Donatus kerk is gebouwd in de 9e eeuw. Dit bouwwerk staat deels over het oude Romeinse forum gebouwd. Het gebouw is in de vorm van een cilinder gemaakt en is zeer akoestisch, dat is dan ook de reden dat de Sint Donatus kerk vaak gebruikt wordt voor het geven van concerten.

Sint Donatus kerk
Sint Donatus kerk in Zadar

Een stukje verder op staat de Sint Anastasia kathedraal, nog een indrukwekkend religieus bouwwerk. Deze kerk met Romaanse gevel is gebouwd in de 12e eeuw. Deze kathedraal is gebouwd voor Sint Anastasia, waarvan het lichaam in een marmeren sarcofaag wordt bewaard.

Sint Anastasia kathedraal
Sint Anastasia kathedraal

Stranden in Zadar

De stad Zadar en de omgeving kennen verschillende stranden waar je terecht kunt om heerlijk te ontspannen. In het centrum van de stad vind je het Kolovare strand. Dit is een strand van kiezels en zand. Rondom het strand zijn genoeg faciliteiten te vinden om de dag prettig mee door te komen. Denk hierbij aan toiletten, restaurants, bars en een supermarkt. In de zomer wordt dit strand druk bezocht door toeristen.

Een eindje van het centrum vandaan ligt het Borik strand waar de zee vrij ondiep is, prettig als je een vakantie in Zadar aan het vieren bent met jonge kinderen. Een ander mooi strand, direct in Zadar, is Puntamika Peninsula beach.

Puntamika Peninsula beach bij Zadar
Puntamika Peninsula beach

Stranden buiten Zadar

Op een afstand van 17 kilometer van de stad vindt je de plaats Nin. Hier zijn verschillende zandstranden over een lengte van 7 kilometer. De zee is hier op de meeste plekken ook vrij ondiep wat zeer prettig is voor kleine kinderen. Op verschillende locaties kun je aan watersporten doen.

Het eiland Dugi kan worden bereikt met een veerboot vanuit Zadar. Na een tocht met de boot van 1,5 uur kom je op een rustig eiland waar het heerlijk rustig is.

Op 12 kilometer van Zadar Kroatië ligt het strand van Zaton beach, een klein dorpje aan de zee. In deze omgeving vindt je ook genoeg faciliteiten zoals restaurants en bars.

Zaton beach
Zaton beach

Kornati eilanden

  • Prachtige eilanden voor de kust van Zadar
  • Excursies mogelijk, maar ook eigen boot huren kan
  • Helderblauwe zee en geschikt voor snorkelen en duiken

Voor de kust van Zadar Kroatië liggen de Kornati eilanden. Deze eilandengroep zijn een nationaal park en kunnen worden bezocht met een excursie per boot. Het is toegestaan om de eilanden te bezoeken en er te zwemmen, te recreëren of om aan watersport te doen. De heldere blauwe zee biedt ook genoeg gelegenheid om te snorkelen en te duiken op deze prachtige locatie vlakbij Zadar.

Kornati archipel - Kroatië
Kornati archipel

Als je liever niet met een excursie naar de eilandengroep gaat, dan kun je er ook voor kiezen om zelf te varen. Het is mogelijk om een motorboot of een zeilboot te huren en daarmee naar de Kornati eilanden te varen. Het huren van een boot kan op verschillende plaatsen.

Kornati eilanden voor de kust van Zadar in Kroatië
Kornati eilanden

De havens van Zadar

De stad Zadar is gelegen aan de Adriatische zee. Dat biedt mogelijkheden om de omgeving per boot te ontdekken. Vanuit de havens is het mogelijk om met verschillende excursies mee te varen naar bijvoorbeeld de eerder genoemde Kornati eilanden. Het is ook mogelijk om zelf een boot te huren en een deel van de vakantie varend door te brengen.

De haven van Zadar
De haven

Als je zelf ervaring hebt en in sommige gevallen over de juiste papieren beschikt dan is het mogelijk om een motorboot of zeilboot van formaat te huren. Heb je liever dat er een stuurman mee gaat, dan kun je die in veel gevallen ook inhuren om Zadar Kroatië en de omgeving te ontdekken.

Reizen naar Zadar Kroatië

  • Mogelijk om direct naar vliegveld van Zadar te vliegen
  • Of vliegen naar Zagreb → bus van 3,5 naar Zadar
  • Met auto vanuit Nederland → 1500 kilometer

Zadar Kroatië is het best te bereiken per vliegtuig. De stad beschikt over een eigen luchthaven die te bereiken is vanuit verschillende vliegvelden in en rond Nederland. Je kunt er ook voor kiezen om met het vliegtuig naar Zagreb, de hoofdstad van Kroatië, te vliegen en van daaruit naar Zadar Kroatië te reizen. Met de bus ben je dan in ongeveer 3,5 uur op de plaats van bestemming.

Reis je met de auto dan heb je een reis van ongeveer 1500 kilometer voor de boeg, afhankelijk van waar je zelf vertrekt. Je kunt deze stad wat weer betreft het beste in de zomer bezoeken, buiten het hoogseizoen is het echter wel stukken rustiger.

Handig om te weten

In het centrum van de stad heb je vaak de mogelijkheid om goed op stap te gaan. Zadar heeft in het oude centrum van de stad verschillende uitgaansgelegenheden en plekken waar je een feestje kunt vieren. Vanwege de centrale ligging van de stad kan Zadar goed dienen als uitvalsbasis voor verschillende uitstapjes in de regio. Denk hierbij aan een bezoek aan verschillende steden of een tocht naar een eiland voor de kust. Als je uit eten gaat, kijk dan vooraf naar de prijzen. Je kunt op veel locaties in Zadar voor een aantrekkelijke prijs al een goede maaltijd krijgen.

Andere populaire bestemmingen naast Zadar in Dalmatië:

Deel jouw ervaringen hieronder!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.