• Menu
  • Menu
VPN gebruiken tijdens het reizen

De essentiële gids voor het gebruik van VPN’s voor veilig reizen

Home » Blog » De essentiële gids voor het gebruik van VPN’s voor veilig reizen

Ging je vroeger op reis dan moest je vooral nadenken over je fysieke veiligheid en die van je spullen. Je kwam al een heel eind door je paspoort in de kluis op te bergen, niet ‘s avonds te pinnen en geen gekke dingen te doen. Maar door de digitale revolutie moet je nu ook nadenken over je veiligheid online.

Met de komst van het internet vonden ook criminelen hun weg naar de digitale wereld. Je loopt altijd een bepaald risico, maar op reis nog even iets meer. Wat de gevaren zijn en hoe je VPN’s kunt gebruiken om ook onderweg veilig te internetten lees je hier.

Waarom een VPN gebruiken?

Als je op reis gaat wil je gebruik kunnen maken van het internet. Niet alleen om aan het thuisfront te laten weten hoe het gaat, maar ook om dingen op te zoeken. De route naar een mooi wit zandstrand, een bijzonder restaurant op een uitkijkpunt, of die wereldberoemde discotheek.

Je zult hiervoor waarschijnlijk gebruikmaken van wifi en dat is precies waar je veel risico loopt. Een wifi-verbinding, en zeker een openbare wifi-verbinding, zijn zeer vatbaar voor hackers en cybercriminelen. Je beseft het je waarschijnlijk niet als je de wereld over reist, totdat het een keer goed mis gaat. Criminelen kunnen via deze wifi-verbindingen makkelijk toegang krijgen tot de volgende gegevens:

●      Je wachtwoorden

●      Je creditcardgegevens

●      Je adresgegevens

●      Je naam en geboortedatum

●      Opgeslagen cookies

Een VPN-verbinding is hiervoor de oplossing. Het zorgt voor een versleutelde verbinding met een onbekend IP-adres. Hierdoor hebben hackers geen toegang tot je gegevens, ook niet als je gebruikmaakt van een openbaar wifi-netwerk.

Extra voordeel van een VPN

De veiligheid is één ding, je favoriete series kijken is iets anders. Ben je in het buitenland dan kun je vanwege geografische blokkades niet altijd je favoriete programma’s zien. Die ene serie die je in Nederland via je streamingdienst volgt, is op je vakantiebestemming misschien nog niet uitgebracht. Met behulp van een VPN-verbinding kun je een streamingdienst zoals Netflix doen geloven dat je nog gewoon in Nederland bent. Je kunt dan gewoon je favoriete serie kijken.

Hoe je een VPN moet gebruiken tijdens het reizen

Het is belangrijk dat je goed voorbereid op reis gaat. Dat betekent niet alleen het inpakken van een fles zonnebrandcrème, je paspoort en je teenslippers. Zorg ook dat je je digitale zaken op orde hebt. Dit is wat je moet doen om een VPN te gebruiken:

  1. Kies een veilige en betrouwbare VPN-service die ook beschikbaar is op het land van bestemming.
  2. Installeer de VPN-app op alle apparaten die je tijdens je reis gaat gebruiken. Je kunt een VPN zowel op je mobiele telefoon als tablet en computer installeren.
  3. Stel de VPN zo in dat die automatisch verbinding maakt zodra je verbinding maakt met wifi. Kies hierbij voor een IP-adres in Nederland zodat je ook je favoriete series en programma’s op je streamingdiensten kunt kijken.

Met een VPN veilig op reis

De opkomst van het internet levert veel voordeel op, maar ook een paar nadelen. Om cybercriminelen geen kans te geven moet je je bewust zijn van de risico’s en jezelf beschermen. Gelukkig kan dat heel eenvoudig met behulp van een VPN. Waar je ook gaat of staat, een VPN zorgt dat je onbezorgd op reis kunt. 

Deel jouw ervaringen hieronder!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *