• Menu
  • Menu
Blog header Samos

Dit is waarom Samos je hart verovert

Home » Blog » Dit is waarom Samos je hart verovert

Net als de Griekse hoofdstad Athene is het eiland Samos doordrenkt met historie. Het eiland heeft een prachtige natuur bezaaid met magische en mysterieuze plekken. Het is klein, schilderachtig mooi vanwege de groene natuur en authentiek tot en met. En in pittoreske bergdorpen lijkt het net of de tijd heeft stilgestaan. Boek je vakantie Samos bij TUI en bewonder kloosters, tempels en ontspan op de meest mooie zand- of kiezelstranden. Wij zetten de belangrijkste highlights in de spotlight en dan begrijp je waarom Samos je hart gaat veroveren.

Moeder Natuur op haar best

Op Samos gaan natuurliefhebbers een onvergetelijke ervaring tegemoet, want hier komen kracht en pracht van Moeder Natuur samen. Bergachtige landschappen zijn bedekt met dichte bossen die het binnenland domineren. Wat steken die pijnbomen, olijfbomen en cipressen mooi af tegen de blauwe hemel. Hou je camera in de aanslag, het Dal van de Nachtegalen – of Nachtegaalvallei – wil je echt vastleggen. De vallei ligt tussen de bergdorpen Agios Konstantinos en Manolates waar de platanen en bloemen in het voorjaar op z’n mooist bloeien. Of je nu langs de Kakorema-beek wandelt of geniet van het uitzicht vanaf een panoramisch uitkijkpunt … je bent in één klap verliefd op de natuur. 

De knusse en sfeervolle badplaats Pythagorion

Wat maakt de badplaats Pythagorion zo bijzonder? De combinatie van natuurlijke schoonheid en een rijke geschiedenis. De levendige stad ligt aan zee en is genoemd naar de Griekse filosoof Pythagoras. Omgeven door azuurblauwe wateren van de Egeïsche Zee en met het uitzicht op de omringende bergen, is dat perfecte plaatje zo gemaakt. In de oude haven van Pythagorion dobberen vissersboten rustig aan de kade die ooit diende als belangrijk handelscentrum. Tegenwoordig kies je hier uit de vele restaurants en tavernes waar je een heerlijke salade met feta bestelt en die beroemde zoete Samos-wijn proeft. Struin daarna op je gemak door smalle geplaveide straten met kleurrijke huizen naar het oude gedeelte van de stad. Hier vul je je geheugenkaart met foto’s van overblijfselen van oude gebouwen en de muur van Polikratis. Maar hou nog wat geheugenruimte over, want die indrukwekkende Tunnel van Eupalinus – een technisch meesterwerk uit de 6e eeuw – wil je ook op de foto zetten. 

Pythagoreio Samos

Snorkelen en stranden op Samos

Wat je hart echt verovert is die rotsachtige kustlijn met baaien en zand- of kiezelstranden die je kent van plaatjes uit een reisgids. Tsamadou Beach is zo’n kiezelstrand en ligt vlak bij de badplaats Kokkari. Het strand ligt verscholen achter rotsen en het water hier is kristalhelder. Over Kokkari gesproken … deze populaire badplaats op Samos heeft een mooi zandstrand. Aan de zuidelijke kant vind je goede snorkelmogelijkheden en ontdek je de wondere wereld van het onderwaterleven. Net als bij Psili Ammos Beach trouwens, dat bekend staat als een van de mooiste stranden op Samos. Wist je trouwens dat de naam Psili Ammos letterlijk fijn zand betekent? Dat is precies wat je hier aantreft. Het strand loopt rustig af de zee in, ideaal wanneer je kleine avonturiers meeneemt op vakantie naar Samos.

Stranden Samos

Cultureel erfgoed

Tijdens een vakantie op Samos krijg je vast te maken met een van de Griekse goden. Bij Heraion maak je kennis met een oude heilige plaats gewijd aan de godin Hera. Laat de eeuwenoude zuilen je meevoeren in de mysterieuze sfeer van dit historische heiligdom. Het Klooster van Panagia Spiliani ligt hoog boven Samos-stad … wat is dat uitzicht prachtig over de Egeïsche Zee. Treed in hier in de voetsporen van monniken die vroeger hun innerlijke rust vonden te midden van religieuze symbolen. En als we het toch over Samos-stad hebben; dwaal door dit charmante havenstadje, door kronkelende straten vol traditionele tavernes en levendige pleinen. En ben je nieuwsgierig naar kostbare artefacten en opgravingen? Spendeer je middag dan in het Archeologisch Museum waar het verleden tot leven wordt gebracht. Laat Samos je hart veroveren met culturele schatten en natuurschoon.

Deel jouw ervaringen hieronder!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.