• Menu
  • Menu
Stedentrip Liverpool

Liverpool

Op zoek naar de beste stedentrips in Europa? Wat dacht je van Liverpool in Engeland? Liverpool is dé havenstad van het land, net als Rotterdam van Nederland is. Dit is niet het enige waar de stad bekend om staat. Liverpool is ook de stad waar The Beatles vandaan komen en diverse andere bands. Daarnaast is het de stad van de voetbalclubs F.C. Liverpool en Everton. Op deze pagina ontdek je nog veel meer.

Wat heeft Liverpool allemaal te bieden?

Liverpool ligt in het noordwesten van Engeland. Het is een moderne stad met een zeer belangrijke haven. Het historische gebied rondom de haven staat vandaag de dag dan ook op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Liverpool is in 2008 uitgeroepen tot culturele hoofdstad van heel Europa. Liverpool behoort tot een van de grootste steden van Engeland, met een half miljoen inwoners. Samen met Londen en Manchester behoort het tot de leukste steden van Engeland voor een stedentrip. Hieronder meer over de bezienswaardigheden, het uitgaansleven en winkelen in de stad.

Uitzicht over Liverpool
Uitzicht over Liverpool

Wat zijn de mooiste bezienswaardigheden van Liverpool?

Hieronder een overzicht van de leukste bezienswaardigheden:

1) Albert Dock

Bezoek absoluut het Albert Dock. Dit is het havengebied waar vroeger de handel plaatsvond. Dit wordt ook wel het culturele hart van de stad genoemd en het was vroeger de plek waar de grote schepen lagen.

Tegenwoordig is deze locatie voornamelijk voor het toerisme. Je geniet er op een gezellige manier van een hapje eten en een drankje. In dit gebied kom je ook het Maritiem Museum tegen, The Beatles Story en het Tate Liverpool Museum.

Albert Dock haven - Liverpool
Albert Dock

2) De Anglican Cathedral

Deze schitterende kathedraal van de stad is absoluut het bezoeken waard. De kathedraal is een ontwerp van Giles Gilbert Scott, wie ook verantwoordelijk is geweest voor de typische bekende Engelse rode telefooncellen.

Aan het begin van de vorige eeuw is er een start gemaakt met de bouw van de kathedraal en er is in totaal maar liefst 74 jaar over gedaan. Vanaf de klokkentoren kun je genieten van een schitterend uitzicht over de stad.

Anglican Cathedral in Liverpool
Anglican Cathedral

3) De Metropolitan Cathedraal

Deze rooms-katholieke kathedraal is een belangrijke plek voor toeristen. De kathedraal heeft zowel een fraaie buiten- als binnenkant.

Metropolitan Cathedraal in Liverpool
Metropolitan Cathedraal

4) De Town Hall

Dit is het stadhuis dat vlakbij de haven is gelegen aan High Street. De Town Hall wordt voor verschillende doeleinden gebruikt. Als toerist kun je er een rondleiding nemen.

Town Hall in Liverpool
Town Hall

5) The Beatles Story

Een van de meest bekende bands ooit komt uit Liverpool: The Beatles. Deze band bestond uit John Lennon, George Harrison, Paul McCartney en Ringo Starr. Met The Beatles Story maak je een tour langs de woningen waar deze sterren zijn opgegroeid. Onderweg zie je verschillende kunstvoorwerpen en andere zaken die met de band te maken hebben.

The Beatles standbeeld
Standbeeld van The Beatles

6) F.C. Liverpool en Everton

Check voordat je deze stad bezoekt of er een wedstrijd wordt gespeeld die je bij kunt wonen. Dit staat garant voor een unieke ervaring. Wanneer er op dat moment geen wedstrijd wordt gespeeld dan is het nog altijd mogelijk om het stadion en de fanshop te bezoeken.

Voetbalwedstrijd van FC Liverpool

7) Het Tate Liverpool Museum

Dit museum is te vinden aan de Albert Dock en is een tentoonstelling van Britse kunst. Deze bestaat uit een combinatie van klassieke als hedendaagse kunst. Het is een van de vestigingen van de Tate Gallery.

8) Het Maritiem Museum

Een ander museum aan de Albert Dock is het Maritiem Museum. Dit museum geeft meer informatie over de handelsachtergrond van de havenstad. Er is o.a. informatie over smokkelaars, slavenhandel, de Titanic en veel meer.

9) The Port of Liverpool Building

Dit is een schitterend gebouw aan de pier van de haven. De mooie, grote koepel trekt direct alle aandacht. Voorheen werd het gebruikt als kantoor van de haven, maar tegenwoordig zitten er diverse grote bedrijven in.

Dit gebouw is een onderdeel van de Pier Head. Deze bestaat uit drie gebouwen. De andere twee gebouwen die hiertoe behoren zijn de Cunard Building en de Royal Liver Building. Deze gebouwen die aan de kade van de Mersey River staan geven een prachtig beeld aan de stad.

Port of Liverpool Building
Port of Liverpool Building

Het uitgaansleven in Liverpool

Tijdens je bezoek aan deze stad wil je natuurlijk ook even proeven van het nachtleven. Liverpool is een leuke stad om uit te gaan. Het is wel handig dat je van tevoren weet waar je het beste kunt zijn.

Ten eerste kun je bij het gebied van Albert Dock terecht voor heerlijke en gezellige restaurants. Wil je het wat bonter maken? Dan kun je een bezoek brengen aan Concert Square of richting Mathew Street.

Concert Square is een bekend plein in het centrum en wordt gezien als het levendige hart van de stad. Enkele bekende gelegenheden aan dit plein zijn de bars Walkabout of The Lime Kiln. Ook zijn er twee clubs aan dit plein, te weten Ruby Sky en Modo. Voornamelijk in de weekenden kun je hier door feesten tot vroeg in de ochtend.

Mathew Street ligt ook in het centrum van de stad en is zowel een uitgaans- als winkelgebied. Je komt hier verscheidene bars en clubs tegen. De bekendste aan deze straat is de Cavern Club. Hier traden The Beatles in het verleden verscheidene malen op. Tegenwoordig worden er ook nog vele live optredens gehouden in de Cavern Club. Aan Mathew Street zijn nog veel meer bekende bars voor een gezellig avondje uit.

Mathew Street
The John Lennon Statue Mathew Street Liverpool

Wat zijn de beste plekken om te winkelen in Liverpool

Ben jij van plan om tijdens een stedentrip Liverpool te winkelen in de stad? Bezoek dan een van de onderstaande plekken. We hebben de belangrijkste shoppingmalls en winkelstraten op een rijtje gezet.

  • Liverpool One – Dit winkelcentrum behoort tot een van de grootste outdoor winkelcentra van heel Engeland. Het is een zeer modern winkelcentrum dat is afgerond in 2008. Liverpool One vind je in het centrum van de stad en telt circa 150 winkels. Ook zijn er diverse horecagelegenheden.
  • Het St. John’s Shopping Centre – Dit is het oudste winkelcentrum van de stad. Het is een overdekt winkelcentrum dat iedere dag van de week is geopend. Je komt er niet de standaard merken tegen, maar juist een andere categorie winkels. Dit maakt het juist een leuk winkelcentrum.
  • Metquarter – Dit winkelcentrum ligt op korte afstand van de shoppingmall Liverpool One, maar beschikt over minder winkels. In totaal zijn er circa 40 winkels. Deze winkels zijn van de meer exclusievere merken.
  • Lord Street en Church Street – Naast de grote shoppingmalls kun je ook winkelen aan de winkelstraten Lord Street en Church Street. Deze straten zijn een voetgangersgebied en beschikken over een groot aanbod winkels. Deze beide straten liggen in het centrum en lopen direct in elkaar over.
Winkelen aan Lord Street in Liverpool
Winkelstraat Lord street

Vervoer in Liverpool

Wil je in een korte tijd zoveel mogelijk zien van de stad? Er zijn een aantal manieren om je door de stad heen te verplaatsen langs de verschillende bezienswaardigheden en toeristische plekken.

Een van de makkelijkste manieren is om gebruik te maken van de hop-on hop-off bussen. Deze toeristische dubbeldekker bussen stoppen bij alle hoogtepunten van de stad voor toeristen. Met één kaartje kun je zelf kiezen waar je in- en uitstapt. Deze bussen starten bij de Pier Head en ieder half uur gaat er weer een nieuwe bus.

Vervoer met de bus in Liverpool

In Liverpool is het ook mogelijk om gebruik te maken van de bus, de metro en de tram. Je kunt dagkaarten kopen waarmee je de hele dag met het openbaar vervoer kunt reizen. Zeker als je een dag lang de stad op eigen houtje aan het doorreizen bent dan is het handig om te kiezen voor zo’n dagkaart.

Nog een aanrader is om met de veerboot de Mersey rivier over te varen. Vanaf het water geniet je van de mooiste aanzichten van de stad.