• Menu
  • Menu
Stedentrip Newcastle

Newcastle

Bij een stedentrip naar Engeland denken de meeste mensen al snel aan Londen, Manchester of Liverpool. Echter is een stedentrip Newcastle ook een aanrader. Newcastle is een relatief kleine stad, maar wel een zeer gezellige en leuke stad. De stad is zeer geschikt om een aantal dagen aan sightseeing te doen, te gaan winkelen of om uit te gaan. Op deze pagina geven we algemene informatie, lees je meer over de bezienswaardigheden, winkelen en het uitgaansleven in Newcastle.

Wat is er te doen in Newcastle?

Newcastle is gelegen in het noordoosten van Engeland. De stad zelf telt iets minder dan 300.000 inwoners, maar wanneer de gebieden rondom de stad mee worden gerekend dan telt de stad ongeveer 800.000 inwoners. De stad is gelegen langs de rivier de Tyne. Aan de andere kant van de rivier is Gateshead te vinden, maar vaak wordt dit ook tot Newcastle gerekend.

Tyne rivier met bruggen in Newcastle
Tyne rivier met bruggen

Newcastle staat net als de rest van Groot-Brittannië niet bekend om het mooie weer. Zo kan het er vaak regenen en is het er koud. Gedurende de zomermaanden heb je kans op zon en is het mogelijk om op de stranden te liggen, maar voor een zonvakantie raden we het eerder aan om een andere bestemming in bijvoorbeeld het zuiden van Europa te bezoeken.

Vroeger stond de stad bekend als een saaie en grauwe industriestad net als veel andere steden in Engeland in het verleden stonden. Tegenwoordig is er flink geïnvesteerd om er een leuke en gezellige stad van te maken. Hieronder geven we alle informatie over de bezienswaardigheden en de rest wat er in de stad te doen is.

Het centrum van Newcastle
Het centrum van Newcastle

Bezienswaardigheden van Newcastle

Hieronder hebben we een overzicht gemaakt van de bezienswaardigheden die er in de stad zijn te vinden:

Angel of the North

Angel of the North is een modern beeld en een van de bekendste bezienswaardigheden van de stad. Het is een ontwerp van Antomy Gormley. Het beeld is gebouwd in de jaren 90 en is te vinden in de buurt van Gateshead. Voor ‘Angel of the North’ is 200 ton staal gebruikt. De vleugels die het beeld heeft hebben een breedte van maar liefst 54 meter.

Het beeld Angel of the North in Newcastle
Angel of the North

De bruggen van Newcastle

De stad staat bekend om de vele schitterende bruggen die er zijn gebouwd. Over de rivier de Tyne zijn maar liefst 7 bruggen gebouwd, waarvan de Millennium Bridge de nieuwste is. Het is een schitterend plaatje om de brug open te zien gaan zodra er boten aan komen. In de avond wordt de brug verlicht in allerlei verschillende kleuren. Dit is ook het geval met de schitterende Tyne Bridge. Leuk is het daarom om een boottocht te nemen over de rivier de Tyne. Zo zie je direct alle schitterende bruggen.

Tyne Bridge in Newcastle
Tyne Bridge
Millennium Bridge in Newcastle
Millennium Bridge

Castle Garth Keep

Castle Garth Keep is het oude kasteel van de stad. Het kasteel zelf beschikt over een schitterende architectuur en kapel. Ook ontdek je meer van de geschiedenis van de stad. Tijdens het bezoeken van het kasteel geniet je van een schitterend uitzicht over de stad.

The Sage

The Sage is een schitterend muziekcentrum dat te vinden is in Gateshead. Deze ligt aan de Tyne en biedt een mooi uitzicht op Newcastle. Het gebouw bestaat grotendeels uit glas en staal. Om het te bouwen is er in totaal 70 miljoen pond voor uitgetrokken. In totaal zijn er 3 muziekhallen in het gebouw te vinden.

The Sage in Newcastle
The Sage

De wijk Ouseburn

In het verleden was Ouseburn de industriële wijk. Tegenwoordig is er in Ouseburn echter veel meer te doen. Zo kom je er leuke pubs, cafés en andere zaken tegen. Verder worden er in Ouseburn ook festivals georganiseerd en bezoek je er de Seven Stories en The Biscuit Factory. In Ouseburn kun je ook langsgaan bij de Victoria Tunnel. Deze tunnel werd in het verleden gebruikt om kolen mee te vervoeren.

De wijk Ouseburn in Newcastle
De wijk Ouseburn

Seven Stories museum

Het museum Seven Stories museum is te vinden in Ouseburn en gaat geheel over kinderboeken. Toch is het museum dat uit 7 verdiepingen bestaat ook leuk voor ouderen om te bezoeken. Je komt er de bekendste kinderboeken van de hele wereld tegen en je komt er meer kunst uit de hele wereld tegen.

The Baltic

The Baltic is een museum voor moderne kunst die je kunt bezoeken. Je kunt het museum kosteloos bezoeken. Het museum is te vinden in een fabriek die compleet is gerenoveerd. De naam ‘Tate of North’ wordt ook gebruikt om het museum aan te duiden.

Life Science Centre

Life Science Centre is een wetenschapscentrum. Het is mogelijk om exposities bij te wonen. Je kunt er met simulaties ervaren hoe het is om parachute te springen of bungee te jumpen.

Winkelen in Newcastle

Wie een bezoek aan Newcastle brengt wil vast en zeker ook een aantal winkelen induiken. Dat kan in deze stad uitstekend. Hieronder hebben we de locaties waar je het beste terecht kunt om geslaagd te kunnen shoppen.

  • Northumberland Street – Dit is de bekendste en belangrijkste winkelstraat van de stad. Je komt er dan ook allerlei grote winkelketens tegen. Aan deze winkelstraat ben jij vast en zeker heel wat uurtjes aan het winkelen.
  • Shoppingmall MetroCentre – Van dit enorme winkelcentrum wordt gezegd dat het de grootste van heel Europa is. Met in totaal maar liefst 330 winkels kan het geen kwaad om een plattegrondje van het winkelcentrum te gebruiken. Naast de vele winkels is er ook een bioscoop en zijn er tientallen restaurants. Er is zelfs een overdekt winkelcentrum! Het winkelcentrum MetroCentre is vlak buiten de stad te vinden.
  • Grainger Market – Dit is al een lange tijd een bekende markt in het centrum van de stad. Je komt er allerlei kraampjes tegen die van alles verkopen. Zo vind je er etenswaar, maar ook elektronica producten.
  • Eldon Square – Dit overdekte winkelcentrum in de stad heeft in totaal circa 140 winkels. Voor het grootste gedeelte bestaan de winkels in Eldon Square uit kledingwinkels. Ook is de meeste kleding hier goed te betalen.

Uitgaan in Newcastle

De inwoners van Newcastle worden ook wel ‘Geordies’ genoemd. Een belangrijk onderdeel van de inwoners van Newcastle is samenzijn en samen drinken. Qua uitgaan zit je in Newcastle helemaal op de juiste plek. In het centrum van de stad kom je verscheidene bars en pubs tegen om een drankje te doen. Hieronder geven we informatie over de buurten waar je het beste kunt uitgaan.

  • Quayside – In Quayside kun je uitstekend stappen. Deze buurt staat het bekend om de clubs. Wie door wil gaan tot in de vroege uurtjes kan het beste Quayside bezoeken. Enkele populaire clubs zijn Sea Nightclub, Baja Beach Club, Digital en The Tuxedo Princess.
  • Osborn Road – Bij Osborn Road kom je de meest bars, clubs en cafés tegen waar het jongere publiek uitgaat.
  • Het stadscentrum – In het stadscentrum kom je veel gezellige bars en cafés tegen waar je geniet van een heerlijk Engels biertje en de Engelse cultuur.

Vervoer naar Newcastle

Om naar Newcastle te komen zijn er verschillende mogelijkheden. Ten eerste en het meest gebruikt is het om te vliegen. Dagelijks gaan er vluchten vanuit Amsterdam naar Newcastle. De vlucht duurt slechts circa anderhalf uur en voor je het weet ben je in deze Engelse stad. Door goed te zoeken naar tickets kun je al goedkoop vliegen.

Naast vliegen kun je ook met de ferry naar Newcastle. Bijna iedere dag is er een ferry die vanuit IJmuiden naar deze Engelse stad gaat. Lijkt het je leuk om met de auto te gaan? Dan kun je via Brussel door de Eurotunnel naar Engeland. De afstand van Amsterdam via de Eurotunnel bedraagt circa 970 kilometer om in Newscastle te komen.

Vervoer in Newcastle

In de stad zelf kun je je verplaatsen met de metro, bussen of taxi. De snelste manier om van plek naar plek te komen is met de metro. De taxi’s zijn te krijgen bij de taxistopplaatsen. In de weekenden wordt het aangeraden om een taxi van tevoren te reserveren. Ook zijn er in Newcastle speciale hop-on hop-off bussen. Deze bussen hebben bepaalde stopplaatsen en met een ticket kun je zelf kiezen waar je in- en uitstapt. Deze bussen komen langs alle hoogtepunten van de stad. In de stad zijn ook diverse verhuurbedrijven te vinden om een fiets te huren.