• Menu
  • Menu
Tips aanvragen visum

Dit zijn de meest gemaakte fouten bij het aanvragen van een visum – Voorkom deze fouten

Home » Blog » Dit zijn de meest gemaakte fouten bij het aanvragen van een visum – Voorkom deze fouten

Het is dan eindelijk tijd voor jouw welverdiende vakantie. Je bent het hele jaar door druk geweest en hebt al maanden uitgekeken naar die verre vakantie die je had geboekt en waar je veel voor hebt gespaard. Maar dan blijkt op de dag van het reizen, of bij aankomst op de bestemming, dat je geen of een onjuist visum hebt.

Dit kan voor vervelende situaties zorgen en het is het laatste waar je tijdens je vakantie op zit te wachten. Zelfs als je denkt dat je alles helemaal goed had geregeld kan het alsnog voorkomen dat dit toch niet het geval is. Wij hebben daarom hieronder de meest gemaakte fouten op een rijtje gezet zodat jij ze kunt voorkomen. 

Niet goed kijken per land waar je het visum het beste aanvraagt

Het aanvragen van een visum kan op verschillende manieren. Waar je dus het beste een visum koopt kan nogal verschillen. Dit is namelijk niet hetzelfde voor alle landen. Verschillende manieren om een visum aan te vragen zijn: 

  • bij de ambassade van dat betreffende land in Nederland
  • bij aankomst in het land van bestemming direct op de luchthaven
  • online door het aanvragen van een e-visum

Belangrijk om te weten is dat voorwaarden per manier van aanvragen kunnen veranderen. Sommige landen bieden niet alle mogelijkheden of er zitten verschillen in het visum. Zo kan het zijn dat een visum bij aankomst korter geldig is dan wanneer je hem van tevoren had aangevraagd. Ga er dus niet vanuit dat je simpelweg bij aankomst in het land je visum kunt regelen, maar zoek dit van tevoren goed uit per land. Een visum aanvragen kan dus ook vaak online. Wij raden aan om een kijkje te nemen op de voorgaande site om meer informatie op te doen van het betreffende land waar jij naartoe gaat. 

Te laat aanvragen van een visum

Zoals gezegd kan de methode van visumaanvraag per land verschillen. Niet alleen de methode, maar ook de tijdsduur kan flink verschillen. Voor sommige landen kan het dan ook een stuk langer duren dan bij andere landen. Heb jij in het verleden wel vaker visums aangevraagd en ging dat vaak erg snel? Ga er dan niet vanuit dat dit altijd het geval is. Het zou namelijk zonde zijn wanneer je het visum te laat aanvraagt en je daarna problemen krijgt met je vakantie. 

Het verkeerde visum aanvragen

Kijk goed met welke intentie je naar een land toe gaat. Het gebeurt vaak dat mensen voor een zakenreis alsnog een toeristenvisum aanvragen. Vraag alleen een toeristenvisum aan als je in dat land op vakantie gaat. Je kunt zelfs goed in de problemen komen wanneer je een land ingaat voor zakelijke doeleinden, maar dit doet op een toeristenvisum. De procedures voor het aanvragen van deze visums zijn vaak anders en er kunnen grote verschillen zijn, zoals de toegestane duur van je verblijf en nog meer zaken. 

Waarop letten bij visum aanvraag

Fouten met het eigen paspoort

Je hebt je visum geregeld, je paspoort in de tas gedaan en van tevoren gecheckt of deze nog wel geldig is. Helemaal good to go! Of toch niet? Bij veel landen gaat het er niet om of je paspoort überhaupt nog geldig is, maar deze geldt alleen bij je visum wanneer deze nog minimaal 6 maanden geldig is. 

Ook zijn er mensen die op de hoogte zijn van de 6 maanden en zien dat dit precies uitkomt op het moment van vertrek vanuit Nederland. Maar ga je in het buitenland ook nog ergens de grens over? Dan moet die op dat moment ook nog 6 maanden geldig zijn. 

Een andere fout die vaak wordt gemaakt met het paspoort is dat mensen er vanuit gaan dat er voor hun kind of baby geen paspoort nodig is, wat niet het geval is. 

Conclusie

Kortom, zorg er altijd voor dat je per land tijdig checkt of je ten eerste een visum nodig hebt, welk visum je moet hebben en welke procedure je daarvoor moet volgen. Wanneer je dit allemaal op tijd goed en de juiste stappen volgt, is de kans zo klein mogelijk dat je hiermee in de problemen komt.

Deel jouw ervaringen hieronder!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.