• Menu
 • Menu
Header Europa-vakanties.nl

Mooiste steden Europa

Home » Blog » Mooiste steden Europa

Welke leuke stedentrips kun je nog doen als je Brussel, Londen of Parijs al hebt gezien? In deze stedentrip top 10 vind je een aantal mooie steden van Europa die absoluut niet mogen ontbreken op je lijstje voor een volgende stedentrip. Deze mooiste steden van Europa zijn per vliegtuig bereikbaar, en een aantal zelfs met budgetairlines zoals Transavia of RyanAir.

Onze top 10 mooiste steden Europa

 1. 1. Berlijn, Duitsland

Een van de mooiste steden van Europa: Berlijn
Berlijn

Vol historie

In Berlijn ben je met 1,5 uur vliegen, of 3 keer zo lang met de trein. De stad is zo dichtbij, maar toch een wereld van verschil. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is Berlijn gescheiden geweest met de Berlijnse Muur: een deel hoorde bij het armere Oost-Duitsland, het andere deel bij het rijkere West-Duitsland. Nog steeds is die, vrij recente, geschiedenis merkbaar. De Muur viel ook pas in 1989, en delen van de Muur kun je bezoeken. Een donkergekleurde tegellijn door de stad, doet ook herinneren aan die geschiedenis. Je merkt het goed wanneer je in het voormalig westen of oosten van de stad bent. De stad heeft veel musea en plekken met betrekking tot het Naziverleden: het Deutsches Spionagemuseum Berlin bijvoorbeeld of Checkpoint Charlie.

Up and coming

Behalve historie en cultuur, is Berlijn interessant vanwege haar ‘up and coming’ karakter. Vanwege de armoede in de jaren ’90, trok de stad veel jongeren en kunstenaars. Vandaag de dag heeft de stad een enorme aantrekkingskracht op jongeren die in Berlijn een stad zien waar ze een toekomst kunnen opbouwen—omdat het zo goedkoop is. Je vindt er pop-up modewinkels, galeries, kunstbeurzen, dansvoorstellingen, alternatieve cafés. Dit is wel voornamelijk in het oosten van de stad. Het westen is wat luxer en voorziet in fantastische restaurants met kwaliteit. Of haal ergens een echte currywurst in een van de standjes langs de straat. Berlijn heeft een uitstekend systeem qua openbaar vervoer. Met de U-Bahn of S-Bahn kom je werkelijk overal. Dagtickets zijn vrij goedkoop en een perfecte manier om een van de mooiste steden van Europa te ontdekken.

 1. Reykjavík, IJsland

Bekijk Reykjavik in IJsland

Een levendige, kleine stad

Reykjavík is Europa’s kleinste hoofdstad. Met slechts 150.000 inwoners is ze kleiner dan veel grote Nederlandse steden. En zelfs het hele eiland, met 300.00 inwoners, heeft een lager inwonersaantal dan bijvoorbeeld Den Haag, Rotterdam of Amsterdam. Reykjavík is een havenstadje met de typisch Scandinavische rode huisjes, veel vintageshops, (vis)restaurants, barretjes en daarmee op nummer 2 qua leuke stedentrips. In de haven vind je een grote overdekte markt, waar je lokale delicatessen als kæstur hákarl (verrotte haai) kan proberen, die iets weg heeft van een goede oude kaas, of een typisch IJslands worstenbroodje.

Designerkleding

In de winkels in het kleine centrum kun je shoppen voor schoenensieraden of outdoorkleding (bijvoorbeeld bij 66°North). Ook heeft de stad veel pop-up vintagemarktjes of designer stores. Vlakbij Reykjavík ligt de Blue Lagoon, een sparesort tussen hot spots, door vulkanische activiteit ontstane bronmeren. Een goede plek om je stedentrip naar Reykjavík mee af te sluiten.

 1. Thessaloniki, Griekenland

Thessaloniki Griekenland

Onontdekt Thessaloniki

Thessaloniki is na Athene, de grootste stad van Griekenland. Hoewel er budgetvluchten op de stad vliegen, is het toch een onontdekte locatie voor veel toeristen. Thessaloniki heeft een uitbundig nachtleven, en staat in de volksmond bekend als “the Detroit of Europe”. Toch is dat niet het enige dat er te doen is. De stad heeft in recente jaren een enorme vernieuwing doorgemaakt, waarvan het Waterfront het beste voorbeeld is. Deze kade is 5 kilometer lang en prachtig voor een avondwandeling, om vervolgens in een van de cafétjes een goeie raki met kalamaris te bestellen. Uit eten gaan is in Griekenland extreem goedkoop en als havenstad heeft Thessaloniki een ruim aanbod aan gerechten met vis en/of zeevruchten.

Griekse natuur

Voor natuurliefhebbers, is Thessaloniki ook een must-go. Ten zuiden van de stad ligt een beschermd natuurgebied, vol met moerassen en watervogels. Aan de noordkant ligt de berg Chortiatis, die een prachtig uitzicht over de baai en de stad geeft. Het dorpje vlakbij de berg is een gezellige en pittoreske plek om een drankje te doen of wat authentiek Grieks eten te bestellen. Qua kunst is Thessaloniki ook interessant. Om de twee jaar organiseert de stad een grote expositie met (inter)nationale kunstenaars: de Thessaloniki Biennale. Vlakbij het Waterfront, ligt het museum met hedendaagse kunst, dat ook absoluut een bezoek waard is. De kilometerlange boulevard heeft zat cafés en restaurants, dus je vindt gegarandeerd een plek om wat te drinken en te genieten van de ondergaande zon in een van de mooiste steden van Europa.

 1. Florence, Italië

De stad Florence in Italië

Kunstencentrum van de Renaissance

Florence is het historisch kunstcentrum van Italië en, in tegenstelling tot het armere Rome, een stad waar weelde en oude glorie samenkomen. Weinig steden ter wereld hebben zo veel meesterwerken en sculpturen op vrijwel elke straathoek als Florence (of Firenze in het Italiaans). De stad, geleden aan de rivier de Arno in de provincie Toscane, is nauwelijks veranderd sinds de Renaissancetijd en de smalle geplaveide straatjes zijn alsof je over een filmset loopt. Niet voor niets zijn hier dan ook grote Hollywoodproducties geschoten. De stad is niet heel groot en daardoor goed te belopen. Niet voor niets staat het hele stadscentrum op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Terecht verdient Florence een plek in deze stedentrip top 10.

 1. Barcelona, Spanje

Mooiste stad Europa: Barcelona

Nog steeds een topper

Barcelona heeft in de recente jaren een enorme impuls aan toerisme. De stad wordt ook vaak genoemd magazines of reisgidsen over leuke stedentrips. En dat is logisch. De Catalaanse hoofdstad biedt een mix van cultuur, gastronomie en historie. Hier vind je de bijzondere gebouwen van de architect Antoni Gaudí, bekend om zijn “Catalaans Modernisme”. Neem een bezoekje aan de Sagrada Família bijvoorbeeld, het zeer typische kerkgebouw met de kenmerkende hand van Gaudí. Je zult in het centrum regelmatig een gebouw herkennen dat door Gaudí is ontworpen. Barcelona heeft prachtige kleine pleintjes, waar je in de avond een wijntje kan drinken en kunt genieten van heerlijke tapas of Spaanse ham en kaas. De stad heeft een vriendelijke atmosfeer en is door haar goede bus- en metrosysteem zeer gemakkelijk te bereizen. En, niet geheel onbelangrijk, er is een strand! Heb je genoeg van het slenteren over de Ramblas en is het net iets te warm om een bezoek aan de talloze musea te brengen, ga dan naar het strand.

 1. Gdańsk, Polen

Ontdek Gdańsk in Polen

Internationale invloeden

Aan de Baltische kust, in noordwest Polen, ligt Gdańsk en hoort thuis in deze lijst voor mooie steden in Europa. De stad is een van Polen’s grootste steden en heeft vanwege haar ligging een interessante geschiedenis. Ooit was Gdańsk onderdeel van het Pruisisch Rijk (toen Danzig geheten), daarna weer van Polen, en door de de haven van oudsher een plek waar culturen uitgewisseld werden. Het centrum van Gdańsk doet denken af en toe denken aan de grachten van Amsterdam of die van Kopenhagen. En dat kan kloppen: veel van de historische gebouwen zijn ook door Nederlandse of Deense koopheren neergezet. Behalve haar historisch karakter heeft de stad een variëteit aan restaurants en cafés, met invloeden van de Baltische keuken. In het nieuwe havenfront zit een klein eettentje waar je de heerlijke pierogi kan bestellen.

Goud en rijkdom

De straten van Gdańsk doen ook een beetje denken aan Brussel of Gent: prachtig gedecoreerde gebouwen uit de Renaissance. Tierelantijnen, gouden emblemen, kleine standbeeldjes, noem het maar op. In dat opzicht is het Historisch Museum een bezoek waard. Denk aan weelde, velours, goud, prachtig gedecoreerde plafonds, enzovoorts. Alleen al daarom is dit een van de mooiste steden van Europa. Vanwege haar geschiedenis als havenstad en de rijkdom die daarmee gepaard ging, staat de stad ook bekend om haar wodka met goudblad: Danziger Goldwasser. Dit is echt een souvenir waar je mee thuis kan komen.

 1. Boedapest, Hongarije

Ontdek Boedapest in Hongarije

Barok, Neoclassicisme, Art Nouveau

In Boedapest met recht een van de mooie steden van Europa die je bezocht móét hebben. Architectonisch gezien is de stad een schatkamer, met volop barokke, neoklassieke en Art Nouveaugebouwen waar iedereen gelukkig van wordt. Over het geheel genomen geeft Boedapest een goede indruk van de ‘fin de siècle’, omdat in die periode het meeste van de binnenstad gebouwd werd. Ook is de Tweede Wereldoorlog nog vrij zichtbaar in het stadsbeeld, ondanks dat Hongarije sindsdien compleet veranderd is. In een aantal gebouwen zijn nog steeds kogelgaten te zien bijvoorbeeld, of monumenten die aan die tijd doen herinneren.

Meer dan alleen maar goulash

Hongaars eten is veel meer dan goulash en het blijft een van de meest geavanceerde kookstijlen in Europa. De reputatie van Boedapest als gastronomische hoofdstad dateert grotendeels van de late 19de en de eerste helft van de 20ste eeuw en, ondanks een minder uitbundige tijd onder het Communisme, trekt de stad opnieuw de aandacht met haar vele kwaliteitsrestaurants—met goeie wijnen van Hongaarse wijngaarden. Ook qua relaxen is de stad een bezoek waard: de stad is gezegend met een overvloed aan warmwaterbronnen. Je kunt kiezen uit oudere badhuizen met Turkse invloeden tot wat meer Art Nouveaustijl of hedendaags, de keuze aan badhuizen is enorm.

 1. Tampere, Finland

Ontdek de stad Tampere in Fland

Uitzondering in Scandinavië

Tampere ligt op een paar uur van Helsinki en je kunt hierop direct aanvliegen. Omdat de stad vrij centraal ligt, in elk geval in het dichter bevolkte zuiden van het land, sluit de stad aan op treinverbindingen uit elke richting. Finland heeft een uniek karakter binnen Scandinavië. Historisch gezien is het land grondgebied geweest van zowel Rusland als Zweden, en dat is zichtbaar in de cultuur. De Finnen zijn een weerbarstig volk dat zich altijd heeft moeten verzetten tegen de machtigere buurlanden en dat geeft het land een charme. Terwijl Helsinki vooral veel leegstaande gebouwen heeft uit de Romantische architectuur, ademt Tampere veel meer die kenmerkende architectuur voor Scandinavië: houten huisjes in felrood of dennenboomgroen, meren, bakstenen industriegebieden, enzovoorts.

Bijzondere musea

Finland is de geboorteplek van schrijfster Tove Jansson, de auteur van het bekende kinderboek en televisieserie over de Moomins, de witte nijlpaardjes in een houten huisje. Tampere heeft een heus Moomin Museum, dat voor zowel oud als jong een bezoek waard is. De stad is niet gigantisch, en daarom gemakkelijk te belopen. Dat is een leuke manier om de typische gebouwen te ontdekken, zoals bijvoorbeeld het uit groen geverfd houten patriciërshuis met koperen regenbuizen. Tampere werd vooral rijk als arbeidersstad, en heeft dan ook een museum ter eren van die geschiedenis: het Amuri Museum of Workers’ Housing in de arbeiderswijk Armuri. Een interessante plek om wat meer te weten te komen over de stadsgeschiedenis. Tampere ligt aan de zuidkant van een meer, en delen van de stad liggen verspreid langs dat meer. Je kunt kiezen voor een hotel in het stadscentrum of iets rustiger tussen de bossen aan de oostkust van het meer.

 1. Athene, Griekenland

Athene in Griekenland

Dagelijkse herinnering aan de Oudheid

Nog een stad uit Griekenland: het land is echt een reisbestemming die twee keer thuishoort in deze stedentrip top 10. Haar hoofdstad Athene is een mix van de Oud Griekse beschaving en moderne eigenwijsheid. Zo is het prachtige Akropolis zichtbaar vanuit bijna elk deel van de stad. Dit oude tempelcomplex uit de 5de eeuw voor Christus, herinnert de Grieken dagelijks aan hun geschiedenis en de veranderingen sindsdien. Het culturele en sociale leven van Athene speelt zich af rondom en in monumenten die eeuwen oud zijn. Hoewel het land sinds de crisis van 2009 door moeilijke tijden is gegaan, heeft het ook weer veel energie gegeven op ander vlak. In Athene zijn talloze theaterfestivals, pop-up events, kunstexposities en veel (politieke) straatkunst. Athene is een echte verrassing die een bezoek waard is! Niet te vergeten: op 20 minuten met de tram vanaf het centrum (of iets langer met de bus), zit je al aan de kust. Wissel een dagje shoppen en door het centrum slenteren af met een dagje strand bijvoorbeeld.

 1. Tirana, Albanië

De stad Tirana in Albië

Kleurrijk Tirana

Albanië zal niet op ieders lijst voor een volgende bestemming staan, maar het land en haar hoofdstad Tirana verdienen absoluut een plek in een stedentrip top 10. Ook Tirana is aan te vliegen met budgetvluchten. Wat het land en de stad een bezoek waard maakt, is haar unieke karakter in de regio. Albanië heeft minder met de Balkanregio dan met Griekenland, en toch is ze compleet verschillend dan het buurland. Tirana heeft ten tijde van burgemeester Edi Rama een enorme verandering doorgegaan: van een grauw ex-communistisch imago naar een kleurrijke stad. Rama, zelf kunstenaar, heeft namelijk appartementencomplexen in felle kleuren en patronen laten verven. Slenter door de stad en geniet van de kleurenrijkdom die Tirana biedt.

Ondergewaardeerde stedentrip

Daarnaast heeft Tirana een ruim aanbod aan restaurants met de authentieke Albanese keuken. Omdat Albanië nog geen grote toeristeninflux heeft, zoals haar buurlanden Macedonië en Griekenland, is het eten hier nog zeer goedkoop. Doe je tegoed aan een diner bij kaarslicht met een heerlijke rakija, het Albanese antwoord op de Griekse raki. De stad heeft vanwege haar communistisch verleden, veel bijzondere architectuur om te ontdekken: de “Piramide van Tirana” bijvoorbeeld of het Nationaal Historisch Museum aan het imposante Skanderberg Plein. De stad is vrij overzichtelijk en heeft ook volop uitgaansgelegenheden: clubs met professionele dansers en imposante lichtshows.

Deel jouw ervaringen hieronder!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.