• Menu
  • Menu
Header Europa-vakanties.nl

Mooiste stranden Europa

Home » Blog » Mooiste stranden Europa

Van een strand dat haast rechtstreeks uit een piratenfilm lijken te komen met een scheepswrak in parelwit zand tot de diepzwart melancholische kust van IJsland die doet denken aan ergens in Hawaï of Oceanië. Je hoeft niet buiten Europa te gaan om fantastisch mooie stranden te vinden. Dramatische kusten of Caribische temperaturen, je kunt het allemaal vinden op slechts een paar uur vliegen vanaf Nederland. Hierbij een lijstje met de top 10 mooiste stranden in Europa.

Ons overzicht van de mooiste stranden van Europa!

  1. 1. Playa de Rodas, Cíes Eilanden, Spanje

Playa de Rodas Cíes Eilanden

Waan je in de Cariben op de Cíes Eilanden. Vertel je vrienden of familie dat je op strandvakantie naar Spanje gaat, en de meeste mensen denken instinctief aan de ‘playas’ langs de oostkust van Spanje. Maar de wilde, adembenemende Atlantische kustlijn van Galicië, net ten noorden van Portugal, heeft veel dramatischere stranden—en met veel minder toeristen. Een van de pareltjes langs deze kust ligt op de Cíes Eilanden (Islas Cíes), op 40 minuten varen van de haven van Cangas Vigo. De Cíes Eilanden zijn nu een onbewoond en ongerept nationaal park dat alleen in de zomer voor het publiek toegankelijk is. Je zult hier voornamelijk de lokale bevolking zelf vinden, voor wie dit strand een heerlijke plek is om even in de middag te zonnen. Het water is turquoise, het zand wit, de temperatuur heet, alle ingrediënten om je te doen denken dat je even niet in Europa bent. Op het eilandje zit een restaurant waar je terecht kunt voor een drankje en wat heerlijke tapas.

  1. Navagio Beach, Zakynthos, Griekenland

Een van de mooiste stranden Europa: Navagio beach

Dit strand is al even genoemd in de introductie: Navagio Beach op Zakynthos lijkt rechtstreeks van een filmset te komen. Navagio is Grieks voor “scheepswrak”. Het ligt in de zogenaamde Smuggler’s Cove, en is alleen te bereiken per boot vanaf de haven van Agios Nikolaos. Voorheen werden er naar dit strand producten (zoals sigaretten) het eiland op gesmokkeld. Het scheepswrak dat je nu ziet is vanwege een storm gestrand en is nu alleen nog een herinnering aan de geschiedenis van deze plek. Het strand is helderwit en de zee prachtig blauw, waar je goed kunt snorkelen en duiken. Omdat het strand zo fotogeniek is, kan het in de middag wat drukker zijn met dagjesmensen. Als je een eigen bootje huurt, heb je dus meer kans op een moment voor jezelf—iets dat absoluut de moeite waard is. Het strand ligt tussen een aantal hoge kalksteenkliffen. Bovenaan de klif heb je prachtig uitzicht op de zee of een rozige zonsondergang in het diepblauwe water. 

  1. Algar de Benagil, Portugal

Stranden Europa: Algar de Benagil

De Algarve van Portugal is een regio in de zuidpunt van Portugal. De regio staat bekend om zijn prachtige cultuur en heerlijke zomertemperatuur. De ruige kustlijn in combinatie met de prachtige witte stranden en de blauwe zee maken de Algar Benagil een van de mooiste stranden van Europa en een 3de plek in een top 10. Dit strand wordt eigenlijk omsloten door een grot (“algar” is Portugees voor wat wij grot noemen), maar er zijn plekken om te zonnen en luieren op een paar 100 meter afstand vanaf de grot.  Juist in de verzengende hitte kan de grot welkome schaduw en verkoeling geven. Langs de bodem van de grot vind je fijn zand, en het water heeft een helderblauwe kleur. De rotsen hebben een roestbruine kleur, wat zich prachtig afsteekt tegen het witte zand en de zee. Een bijzonder stukje strand, waarbij je voelt dat je nog dichtbij de natuur staat, terwijl je maximaal kunt genieten van zee en zon.

  1. Zlatni Rat, Brač, Kroatië

Zlatni Rat Brac in Kroatie strand

Kroatië heeft geen tekort aan prachtige stranden, maar Zlatni Rat valt op door zijn opvallende en ongewone vorm die met de getijden verandert. Zlatni Rat is Kroatisch voor “Gouden Hoorn”, en het doet haar naam eer aan. Hoewel het op het eerste gezicht op een goudkleurig zandstrand lijkt, bestaat de kustlijn eigenlijk uit kleine kiezels. Het strand strekt zich uit over een kilometer aan beide zijden van het punt dat het verst de zee insteekt. Dit strand is een goede plek voor watersporten, zoals jetskiën, peddelborden en kite- of windsurfen.

  1. Es Comu, Mallorca, Spanje

Strand Es Comu Mallorca

Es Comu is een natuurrijk, ongerept stuk strand met duinen, pijnbomen en jeneverbesstruiken langs de duinrand. Het is onderdeel van Playa de Muro, een stuk van 6 kilometer strand in de Baai van Alcúdia. De andere drie stranden zijn iets drukker, mede omdat Es Comu iets moeilijker te bereiken is. Vanaf beide kanten moet je vanaf de parkeerplaats lopen om op dit stuk te komen: van Casetes des Capellans of vanaf Can Picafort is het ongeveer 1 kilometer lopen. Es Comu is onderdeel van het natuurgebied s’Albufera, een moerassig gebied met exotische waadvogels uit Afrika. De Baai van Alcúdia heeft wat ruiger water, maar de zon, het fijne zand en het bijzondere natuurschoon rondom het strand maken dit absoluut tot een van de mooiste stranden in Europa. 

  1. Cala Goloritzé, Sardinië, Italië

Cala Goloritze Sardinië Europa

Cala Goloritzé is een klein, maar prachtig strand aan de voet van ravijn net ten zuiden van Cala Biriola, 9 kilometer ten noorden van Baunei. Het strand van Cala Goloritzé is een van de meest fotogenieke. Niet zonder reden werd het in 1995 dan ook uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed. Ook hier: helderblauwe wateren, een smalle strook wit zand en Mediterraanse planten aan de bovenzijde van de rotsen. Dit is een perfecte plek om te gaan snorkelen of duiken, en wordt weleens hét snorkelparadijs van Italië genoemd vanwege het verre zicht onderwater.

  1. Strand van Jūrmala, Letland

Strand Jūrmala in Letland

Letland had je misschien niet verwacht in een top 10 met mooiste stranden in Europa, maar waarom niet. Letland is een opkomende vakantiebestemming, met prachtige natuurlijk goedkope accommodatie, heerlijk eten en de unieke Baltische cultuur. Het pittoreske stadje Jūrmala heeft kilometerslange stranden, die uitkijken op de Golf van Riga. Het heeft romantische strandhutjes in Art-Nouveaustijl en is voorzien van douches, toiletten en her en der een eettentje. De kustlijn is vrij ondiep, waardoor dit ook een goede bestemming is voor gezinnen met jonge kinderen. 

  1. Reynisfjara, IJsland

Strand Reynisfjara in IJsland

Op zoek naar een heel ander strand dan je gewend bent? Reynisfjara Beach in IJsland is het antwoord. Het strand staat bekend om zijn zwarte kleur zand en papegaaiduikers, een soort pinguïns met een kleurige snavel. Reynisfjara is een wereldberoemd zwart zandstrand aan de zuidkust van IJsland, net naast het kleine vissersdorp Vík í Mýrdal. Met zijn enorme basaltzuilen, de Reynisdrangar, Atlantische golven en adembenemend uitzicht, is Reynisfjara het voorbeeld van een bijzonder zwart zandstrand in IJsland. Op elk moment van het jaar en in elk weertype is dit een plek van grote schoonheid, die je confronteert met Moeder Natuur. Dit is iets dat je in het algemeen zult ervaren wanneer je naar IJsland gaat. Het land geeft je nog heel erg het gevoel hoe de aarde in beweging is en nog steeds land vormt. Het zandstrand van Reynisfjara is zwart, omdat het is gevormd uit vulkanische rotsen of stollingsgesteente. Lava wordt zwart wanneer het afkoelt. Het strand van Reynisfjara is heel fijn en, ondanks wat je misschien zult denken: nee, het zwart laat geen kleur achter op kleding of huid.

  1. Plage de Saleccia, Corsica, Frankrijk

Het strand Plage de Saleccia in Corsica Frankrijk

De noordwestelijke kust van Corsica is een rotsachtig en gebied met stranden die thuishoren in een top 10 mooiste stranden in Europa. Plage de Saleccia is een strand van een kilometer lang met oogverblindend wit zand dat langzaam opgaat in de turquoise zee. Je zult merken dat dit een onontdekte parel is: het enige geluid dat je om je heen zult horen is het deinen van de golven en het geluid van krekels in de struiken langs de duinrand. In augustus wordt het iets drukker, wanneer de lokale bewoners hierheen komen met eigen boten. Het strand is desondanks breed genoeg om voor iedereen een eigen plekje te hebben. Vanaf Plage du Lotu vertrekt er een boot naar Plage de Saleccia.

  1. Sudersand, Fårö, Zweden

Strand Sudersand in Fårö - Zweden

Sudersand is misschien wel het populairste strand van Zweden in de Oostzee. Sudersand ligt op Fårö, dat behoort tot het eilandgebied Gotland, 200 kilometer ten zuiden van Stockholm. Met de veerboot van Nynashamn–Visby en vervolgens de veerboot van Fåresund–Fårö kom je op dit verbogen en prachtige strand van Zweden. Inderdaad, je moet iets langer varen, maar Fårö is prachtig en het Sudersand is absoluut een van de mooiste stranden in Europa. In de zomer zijn de temperaturen zacht en wordt het bijna niet donker: extra lange stranddagen dus! Vlakbij het Sudersand zijn een aantal restaurants en accommodatie is vlakbij.

Deel jouw ervaringen hieronder!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.