• Menu
  • Menu
Reisverzekering afsluiten vakantie

Goed verzekerd op vakantie: zo doe je dat

Home » Blog » Goed verzekerd op vakantie: zo doe je dat

Je zit met je gezin in de auto helemaal klaar voor die autovakantie door Europa. Je bereidt je goed voor op de reis door je spullen te pakken, de auto in te delen en deze ook te laten controleren voor vertrek. Maar denk ook aan de verzekeringen die je op reis nodig kunt hebben.

Het is misschien niet het meest leuke deel van de vakantievoorpret, maar wel belangrijk om je eens goed te verdiepen in de verschillende verzekeringen die je nodig kunt hebben.

Autoverzekering

Autoverzekering voor vakantie
De juiste autoverzekering voor je vakantie is belangrijk

Zo is een ongeval met de auto natuurlijk maar een enkel voorbeeld van de verschillende ongelukken die op reis kunnen gebeuren. Daarvoor heb je een autoverzekering nodig. Zorg ervoor dat je weet wat deze dekt, meestal heb je in Europa dezelfde dekking als in Nederland, en dat je een pechhulpverzekering afsluit (deze kun je ook bij de reisverzekering afsluiten). Gebeurt er iets met jou of een van je reisgenoten? Dan is een zorgverzekering of reisverzekering nodig. Zorg ervoor dat je weet wat je verzekert en hoe je moet handelen in geval van een ongeluk.

Zorgverzekering op vakantie

Elke Nederlander heeft een verplichte zorgverzekering, deze blijft ook geldig als je in Europa op vakantie gaat. In Europa heb je de Europese gezondheidskaart (EHIC) nodig. Bij sommige zorgverzekeraars staat deze op de achterkant van je zorgpas, bij andere zorgverzekeraars moet je deze kaart aanvragen voordat je op vakantie gaat. De hoogte van de vergoeding van de medische kosten die worden gemaakt in het buitenland hangt af van je zorgverzekering. Voordat je op vakantie gaat is het daarom misschien handig om zorgverzekeringen te vergelijken. Er zijn verschillende websites waarop je de zorgverzekering vergelijken kunt. Ook moet je er rekening mee houden dat het Nederlandse zorgtarief wordt aangehouden bij vergoedingen. Als de zorg in het buitenland duurder is dan in Nederland, moet je dit bedrag zelf bijbetalen.

Reisverzekering

Aangezien een Nederlandse zorgverzekering niet altijd alle kosten kan dekken, is het verstandig om ook een reisverzekering af te sluiten. Een reisverzekering kan je meestal naar jouw eigen voorkeuren inrichten. Naast voor de vergoeding van sommige buitenlandse medische kosten, kun je je reisverzekeraar ook (soms) aanspreken als je spullen worden gestolen of als je naar huis moet vanwege ziekte of een ongeval. Een reisverzekering is niet verplicht maar wel verstandig om af te sluiten als je op reis gaat.

Onvoorziene kosten

Onvoorziene kosten kunnen vaak hoog oplopen. Net zoals bij de zorgverzekering is het handig om reisverzekeringen met elkaar te vergelijken voordat je er een af gaat sluiten. Kijk daarbij vooral goed naar het aantal dagen dat je op vakantie gaat en de verschillende modules die jij belangrijk vindt voor op reis. Hou er ook rekening mee dat er overlapping kan zijn in de vergoeding van verzekeringen. Zorg ervoor dat je je niet dubbel verzekert. Je verzekeringen goed op orde hebben voordat je op vakantie gaat kan een hoop ellende schelen. Heb je kinderen die meegaan op vakantie? Let er dan goed op of kinderen automatisch meeverzekerd zijn of dat je ze moet bijschrijven.

Tijd om te gaan

Eenmaal alles geregeld? Mooi, dan is het eindelijk tijd om op vakantie te gaan. Je rijdt nu zorgeloos naar het prachtige Italië, Duitsland, Spanje, Oostenrijk of Frankrijk voor die heerlijke en welverdiende vakantie.

Deel jouw ervaringen hieronder!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.