• Menu
 • Menu
Kroatië header

Mooiste plekken in Kroatië

Home » Blog » Mooiste plekken in Kroatië

Kroatië is een populaire vakantiebestemming onder de Nederlanders. Dit komt door de lange zandstranden en azuurblauwe wateren. Ook de wegen naar het land toe zijn vlak, waardoor het goed bereikbaar is met de auto. Het land kent 8 nationale parken, waarvan het nationaal park met de Plitvice meren toch wel een van de mooiste plekken in Kroatië is. Verder kom je veel historische monumenten tegen, zoals het amfitheater in Pula. In de wintermaanden is Kroatië een ideale plek om te wintersporten. Dit kun je in de plaatst Gorski Kotar doen.

Overzicht van de 10 mooiste plaatsen in Kroatië

Zoals je kunt merken hoef je je niet te vervelen in Kroatië, er is veel te doen! Hieronder een lijstje met de 10 mooiste plaatsen Kroatië.

1) Nationaal park Plitvice meren

 • Tal van groene bossen, watervallen en turquoise meren.
 • Wandelpaden met houten bruggetjes.
 • Entreeprijs: tussen de 55 en 280 Kuna (varieert per dag en seizoen).

De prachtige Plitvice meren in Kroatië nationaal park

De Plitvice meren in Kroatie zijn wonderen die je absoluut niet mag missen. Daarom hebben wij hem toegevoegd aan het rijtje van de 10 mooiste plaatsen Kroatië. Het park is 266 vierkante kilometer groot met maar liefst 16 verschillende meren. De wateren hebben een onwijs helblauwe kleur. Naast de meren beschikt het park over diverse watervallen. Je kunt er 90 vinden waarvan de hoogste een top bereikt van 78 meter. Heb je toevallig nog trouwplannen? Deze waterval is namelijk erg populair als trouwlocatie. Verder is de natuur prachtig groen en kun je mooie vogels, vlinders en andere dieren tegen het lijf aanlopen. Hou tijdens het wandelen je fotocamera paraat!

2) Hvar

 • Kroatisch eiland
 • Toeristische trekpleister
 • Lavendelvelden, olijfbomen en wijngaarden
 • Betaalbaar

Het eiland Hvar in Kroatië

Dit is een prachtig eiland tegenover de stad Split (Kroatië). Met een lengte van 70 kilometer en een breedte van 10 kilometer is het is het eiland niet zo groot. Deze plek bevat vele hoge bergen en hierdoor moet je vooral geen haast hebben om ergens te komen. Het wordt ook wel een bergachtig kalksteeneiland genoemd. Verder heeft Hvar prachtige zandstranden waar je vele watersportactiviteiten kun doen. Je kunt dit natuurlijk ook bekijken vanaf je strandbedje. De hoofdstad Hvar is een toeristisch middelpunt. Je komt hier vele winkelstraten, een grote haven, tal van restaurantjes en niet vergeten een wonderbaarlijk nachtleven tegen. Tot slot staat dit eiland bekend om de vele lavendelvelden, olijfbomen en wijngaarden. Zoals je kunt lezen hoort Hvar bij de mooiste plekken van Kroatië.

3) Paleis van Diocletianus

 • Gelegen in het oude centrum van de stad Split
 • Combinatie van de Romeinse architectuur en de Middeleeuwse stedenbouw

Diocletianus paleis in Split

Hét hoogtepunt van de stad Split is toch wel het paleis van Diocletianus. Het paleis is gelegen in het oude bruisende centrum van de stad. Het is in het begin van de 4e eeuw gebouwd in opdracht van de Romeinse keizer Diocletianus. De Romeinse architectuur en de Middeleeuwse stedenbouw worden gecombineerd en zorgt voor een prachtig historisch beeld. Het is een van de best bewaarde Romeinse bezienswaardigheden ter wereld en is daarom sinds 1979 toegevoegd op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Voor de Game of Thrones fans onder ons is dit een bekende plek; Er vond namelijk een opname uit het vierde seizoen plaats op deze plek.

4) Dubrovnik

 • Pareltje van de Adriatische Zee
 • Ommuurde oude stadscentrum
 • Combinatie van zon, zee en historische bezienswaardigheden

Dubrovnik aan de Adriatische Zee

‘De parel van de Adriatische Zee’. Ja, zo wordt deze prachtige stad genoemd. De geweldige muren omringen de stad en zijn erg geliefd bij de bezoekers. Verder staat de stad bekend om zijn azuurblauwe zee en de rode daken van de huisjes. Om deze reden hebben wij Dubrovnik aan de mooiste plekken van Kroatië gelinkt. Het is een zeer toeristische plek en ideaal voor als je een zonvakantie wilt combineren met culturele uitstapjes. In de prachtige oude stad kun je je geluk niet op met alle historie gebouwen, gezellige terrasjes en de oude haven. In het hoogseizoen vind je soms wel meer dan 10.000 toeristen per dag en is het daarmee een drukbezochte stad.

5) Blauwe Grot van Bisevo

 • Entreeprijs ligt rond de 70 Kuna
 • Grote opkomst voor de bootexcursies
 • Kleine bootjes kunnen naar binnen
 • Er mag niet gezwommen worden in de ‘Blue Caves’

Blauwe grotten Bisevo

Op het eiland Bisevo kun je deze Blauwe Grot bewonderen. Dit uitstapje hoort absoluut tussen de 10 mooiste plaatsen Kroatië. Je kunt de grot met een klein bootje binnenvaren, omdat de opening tot de grot heel klein is. In de zomer kun je prachtige lichteffecten zien en aan het eind van de ochtend is dit op zijn mooist. De grot wordt namelijk verlicht door de zon en weerspiegelt dit licht in het water. Hierdoor krijgt het water een opvallende blauwe kleur. Het is leuk om mee te gaan op een bootexcursie, zodat je alle mooie bezienswaardigheden kunt zien van Kroatië, waaronder de Blauwe Grot. Ook kun je bij de Blue Caves mee met een bootje die alleen naar de grot gaat. Wel jammer is dat je aan een bezoekje bij de ‘Blue Cave’ niet mag zwemmen in het water.

6) Kathedraal van Zagreb

 • Hoogste gebouw van Kroatië
 • Rooms-katholiek
 • Prachtige glas-in-lood ramen

Uitzicht op kathedraal van Zagreb

Ook deze plek behoort tot de mooiste plekken van Kroatië. Het is een rooms-katholieke kathedraal en is gelegen in het stadsdeel Kaptol van Zagreb. De twee torens zijn 108 meter hoog en daarmee vormt de kathedraal het hoogste gebouw van Kroatië. Dit is absoluut een fotomoment waard. Niet alleen de buitenkant zier er geweldig uit, maar ook bij binnenkomst kijk je je ogen uit. Je komt namelijk prachtige glas-in-lood ramen tegen met mooi afbeeldingen tegen.

7) De Kvarnerbaai

 • Ook wel Kvarner of Kvarnergolf genoemd
 • Blauwe wateren en witte stranden
 • Gezellige gekleurde dorpjes

Kvarnebaai Kroatië

Ook dit is een van de mooiste plekken in Kroatië. De baai is gelegen in het noorden van de Adriatische Zee en is daarmee een toeristische trekpleister. Voor natuurliefhebbers is deze plek een walhalla. Je kunt hier namelijk meer dan 2700 plantensoorten tegenkomen. Ook de zon, zee en strandliefhebbers zitten in de Kvarbaai goed. De baai kenmerkt zich door de azuurblauwe zee en de witte kalkkliffen. Verder is het heerlijk om in de terracotta gekleurde dorpjes te lopen en hier en daar een terrasje te pakken. Restaurants en terrassen heb je hier genoeg! Enkele eilanden in de Kvarner zijn Krk, Pag Rab, Cres en Lošinj.

8) Zrmanja

 • Van Velebit naar de Zee van Novigrat
 • Boot- en kayak tours
 • Blauwgroen van kleur

Prachtige Zrmanja rivier in Kroatië

De rivier stroomt door Dalmatië, Kroatië en is blauwgroen van kleur. Het prachtige water bevat een lengte van 69 kilometer en kun je vanaf diverse punten bekijken. Ook kun je vanaf de boot of een georganiseerde kayak tour de rivier bewonderen. Na talrijke watervalletjes kun je het eindpunt bereiken. Vanuit een bron in het gebergte Velebit stroomt de rivier naar de Zee van Novigrat. Wel is het aan te raden om genoeg water mee te nemen op excursie. Het kan namelijk erg heet zijn tijdens de reis. Deze rivier hoort bij de 10 mooiste plaatsen Kroatië en wil je zeker gezien hebben, het is een prachtig natuurgebied.

9) Istrië

 • Klein schiereiland in regio van Istrië
 • Goed bereikbaar met de auto
 • Oude gezellige binnenstad
 • Populaire vakantiebestemming onder de Nederlanders

Dorpje in Istrië

Dit zonovergoten schiereiland bevat kilopmeters lange kust en is daarmee erg populair onder de Nederlandse vakantiegangers. Ook het feit dat deze plek goed bereikbaar is met de auto maakt het een populaire plaats om vakantie te vieren. Het eiland bevat veelzijdige natuur en een authentiek centrum. Het lopen langs de boulevard en door de smalle steegjes geeft je een ultiem vakantiegevoel met een heerlijke sfeer. Het is dan ook niet zo gek dat wij deze plek bij de mooiste plaatsen Kroatië voegen.

10) Amfitheater van Pula

 • Entreeprijs voor als je naar binnen wilt
 • Romeins amfitheater gelegen in Pula in Kroatië
 • Behoort tot de groots/best bewaarde monumenten ter wereld

Amfitheater in Pula

Dit prachtige bouwwerk behoort tot de 6 grootste bewaard gebleven amfitheaters ter wereld. In dit Romeinse theater was plaats voor maar liefst 23.000 toeschouwers met een afmeting van 132 x 105 meter. De arena daarentegen was 68 x 42 meter. In de eerste eeuw na Christus was dit gebouw neergezet in opdracht van keizer Vespasianus, tevens opdrachtgever van het Colosseum in Rome. Wanneer je tegenwoorden de buiten ziet, kun je vele originele elementen en details terugzien.

Deel jouw ervaringen hieronder!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.