• Menu
  • Menu
Goedkope vakanties

Goedkope vakantie: Ultieme vakantie bespaartips

Home » Blog » Goedkope vakantie: Ultieme vakantie bespaartips

Even ontsnappen aan het werk en de tropische stranden opzoeken is iets wat iedereen wel eens nodig heeft. Helaas staat de portemonnee het niet altijd toe en lijkt de vakantie waar je naar verlangd nog ver weg. Ook gebeurt het vaak dat de portemonnee sneller leeg raakt dan je van tevoren had verwacht. Weten hoe je goedkoop op vakantie gaat en toch een leuke vakantie beleefd? Wij hebben een overzicht met alle tips voor de ultieme budget vakantie.

Een goedkope vakantie voor iedereen

Goedkoop op vakantie is voor iedereen een optie. Met de juiste tips wordt jouw vakantie plotseling een stuk goedkoper, maar zal je merken dat je nog steeds erg veel leuke dingen doet. Een voordelige vakantie betekent niet dat jij je hotelkamer niet meer uit hoeft te komen en je dus net zo goed thuis had kunnen blijven. Het tegenovergestelde is juist eerder het geval. Door op veel dingen te besparen kun je dit geld juist gebruiken voor andere leuke dingen! Of misschien dit jaar nog een keer er tussenuit?

Je vakantie is op te delen in verschillende fasen. Dit zijn de volgende: Het boeken, de voorbereiding, en wanneer je op de bestemming bent. Per fase geven we een overzicht van alle mogelijke bespaartips!

Besparen tijdens het boeken: 16 tips

Tijdens het boeken van je reis is er veel voordeel te behalen. Ten minste, wanneer je de juiste stappen onderneemt. Het plannen van je vakantie begint bij het bepalen van de bestemming, de datum waarop je gaat en het vaststellen van een budget. Onderstaand zetten we alles op een rijtje om dit zo goed mogelijk te plannen.

  1. Bepaal je budget. Goedkoop op vakantie wordt niet voor niets ook wel een budget vakantie genoemd. het is daarom belangrijk dat je een duidelijk en realistisch budget vaststelt. Zo weet je welke bestemmingen en vakanties mogelijk zijn en welke je niet meer naar hoeft te kijken.
  2. Kies een bestemming die bij jou past en binnen je budget past. Er zitten grote verschillen in de betaalbaarheid van diverse bestemmingen. Zo zijn plaatsen in het oosten van Europa over het algemeen veel goedkoper dan bestemmingen in het westen van Europa.
  3. Stel een datum vast waarop je het voordeligst op vakantie gaat. Tijdens het hoogseizoen weet je zeker dat je de hoofdprijs betaalt. Probeer het hoogseizoen daarom te vermijden. Gedurende de maanden buiten de zomer om vlieg je nog steeds naar zonbestemmingen waar je in je zwembroek languit op het strand ligt.
  4. Vroegboek of last minute op vakantie? Het goedkoopst boek je tijdens de vroegboek of last minute kortingen. Heb jij een bestemming in je hoofd met wellicht een accommodatie waar je niet van af wilt wijken? Dan is het een aanrader om vroeg te boeken. Maakt de bestemming je minder uit? Wacht dan op het laatste moment en kijk welke vakantie voor een prikkie over zijn.
  5. Ga voor het voordeligste vervoersmiddel. Een van de hoogste kostenposten is vaak het vervoersmiddel. Hoewel vliegtickets steeds goedkoper worden kun je nog steeds veel besparen door te kiezen voor een busrit of een reis met de trein. Nadeel is dat je soms een lange tijd in de bus moet zitten, maar door even de tijd uit te zitten houd je wel meer geld over om later te besteden. Let op: Boek je bij een reisorganisatie met een busreis? Bekijk dan goed hoeveel dagen je daadwerkelijk overhoud op vakantie. Je wilt niet dat je een paar tientjes bespaart door te kiezen voor een busreis, maar dat je vervolgens een dag minder op de bestemming zelf bent.
  6. Ga met eigen auto. Deze heeft veel weg van de voorgaande, maar een autovakantie is de ultieme manier van een budget vakantie. Voornamelijk wanneer je met het hele gezin of een paar vrienden gaat en de kosten verdeelt. Bovendien geeft de auto je ook veel vrijheid en profiteer je van een goedkoop vervoersmiddel ter plekke op vakantie.
  7. Kies voor een tentje. Goedkoper kan het niet. Doe een tentje achterin de auto en trek er helemaal zelf op uit. Naast dat het een heel avontuur is om op eigen houtje met een tentje op vakantie te gaan is het ontzettend voordelig.
  8. Regel zoveel mogelijk zelf. Het is natuurlijk een heerlijk gevoel om alles direct te boeken en weten dat alles meteen is geregeld. Hiervoor betaal je natuurlijk wel meer omdat je in feite voor de service van het reisbureau betaalt. Dit betaal je niet wanneer jij zoveel mogelijk zelf regelt. Denk aan het los boeken van een vervoersmiddel of met eigen auto en een accommodatie boeken. Stroop de mouwen dus maar op en begin met het plannen en regelen van je vakantie.
  9. Wel of geen all-inclusive? All-inclusive kan veel geld besparen, maar het kan juist ook veel geld kosten. Bepaal van tevoren wat je verwachtingen zijn. Wil je bijvoorbeeld dagelijks aan de boulevard dineren en betwijfel je of je veel tijd doorbrengt bij het hotel? Kies dan niet voor een all-inclusive vakantie. Verwacht je juist veel bij het hotel te zijn en heb je niet de behoefte om veel buiten de deur te eten? Dan is het juiste verstandig om wel voor een all-inclusive vakantie te kiezen.
  10. Gebruik zoveel mogelijk vergelijkingssites. Goedkope vliegtickets vind je door meerdere sites regelmatig bij te houden. Sites zoals Skyscanner.nl en Cheaptickets laten overzichtelijk alle goedkoopste vliegtickets zien van verschillende maatschappijen. Houd deze sites dan ook regelmatig bij.
  11. Vind een goedkope overnachting. Naast het vervoer is de overnachting een van de grootste kostenposten op vakantie. Besparen op je vakantie kan een hoop geld besparen. In plaats van het luxe resort kun je kiezen voor een goedkoper hotel en dit geld gebruik je vervolgens om leuke dingen van te doen. Op de website van Booking.com vind je snel en gemakkelijk goedkoper overnachtingen. Hier vind je ook veel hostels. Hostels zijn de goedkoopste manier van overnachten, maar je moet natuurlijk wel bereid zijn om je kamer te delen met andere wanneer je hiervoor kiest.
  12. Aanmelden nieuwsbrieven. Meld je aan bij zoveel mogelijk partijen die kortingen en deals versturen via de mail. De meeste mensen zitten er niet op te wachten om de e-mailbox vol gespamd te krijgen met allerlei mails, maar toch kan het lonen om deze tijdelijk te ontvangen. Zo wordt je direct op de hoogte gesteld van nieuwe acties en aanbiedingen. Heb je een vakantie geboekt? Meld je dan af voor de nieuwsbrieven.
  13. Verblijf bij locals! Niet alleen bespaar je zo een hoop geld, maar dit is ook een ontzettend leuke manier van reizen. Via Airbnb.nl vind je over de hele wereld accommodaties van mensen die een kamer aanbieden in hun eigen woning. Hoewel de prijzen voor de meeste accommodaties de laatste jaren al flink zijn gestegen vind je er nog steeds voordelige overnachtingen. Bovendien krijg je de kans om te zien hoe de lokale bevolking woont. Couchsurfing.com wordt minder gebruikt door vakantiegangers en meer door reizigers, maar dit is ook een ontzettend leuke manier om de lokale bevolking te zien en bovendien verblijf je geheel gratis bij iemand thuis!
  14. Op vakantie in eigen land. Veel mensen kiezen voor een zonbestemming. Heerlijk languit op de stranden. Hier zit dan ook een prijskaartje aan. Helaas hebben we in Nederland niet altijd het beste weer, maar stranden hebben we wel. Neem jij genoegen met wat minder weer? Bespaar jezelf dan het geld en verblijf lekker in eigen land.
  15. Let op bij het boeken van vakanties, accommodaties en vliegtickets. Voordat je iets boekt is het belangrijk om altijd goed te kijken wat er wel en niet bij in zit. Zo proberen hotels er vaak een ontbijt automatisch bij te doen waar je fors voor betaalt. Tijdens het boeken moet je dit zelfstandig wegklikken om er niet voor te betalen. Bij het boeken van vliegtickets proberen maatschappijen je vaak maaltijden extra te verkopen of je rekenen de hoofdprijs voor je bagage. heb jij minder bagage nodig of heb je voldoende aan je handbagage? Vink de optie dan af, zodat je hier niet voor betaalt.
  16. Kijk verder van Schiphol. Vliegen van Schiphol is lang niet altijd het goedkoopst. Kijk daarom wat het kost om te vliegen vanaf Düsseldorf, Eindhoven of Brussel. Vanaf deze vliegvelden vlieg je vaak goedkoper naar veel bestemmingen.
Info afbeelding
Een goedkope vakantie boeken doe je door veel zelf te regelen, flexibel te zijn, veel research te doen en een overnachting te kiezen die bij jou en je budget past.

Besparen tijdens de voorbereidingen: 8 tips

Is je vakantie geboekt? Dan beginnen de voorbereidingen. Bij de voorbereidingen behaal je veel winst door slim te zijn met een aantal zaken. Wij hebben al onze tips op een rijtje gezet om de voorbereidingen zo voordelig mogelijk door te komen.

  1. Wat heb ik écht nodig? Maak een lijst voor jezelf met alle spullen die je nodig hebt voor de vakantie. Denk aan een koffer of backpack, zonnebrandcrème, kleding, kaarten, boeken en nog meer. Ga vervolgens het lijstje af op spullen die je al hebt of misschien toch niet nodig hebt. Vervolgens ga je op zoek naar de spullen die je nog wel nodig hebt. Probeer ze in eerste instantie van vrienden te lenen. Er is altijd wel iemand die een koffer heeft en deze de periode niet nodig heeft waarop jij hem goed kunt gebruiken. Een andere manier is om via Marktplaats op zoek te gaan naar goedkope tweedehands artikelen.
  2. Tijdens het inpakken van de spullen is het belangrijk om de lijst met artikelen nog eens goed door te nemen om te controleren of je echt alles hebt ingepakt. Het is zonde om er op vakantie achter te komen dat je een oplader of tandenborstel bent vergeten en die uiteindelijk alsnog moet kopen.
  3. Controleer je telefoonabonnement. Check altijd hoe het zit met bellen en internetten in het buitenland. Zo zijn er sommige aanbieders waarmee je in heel Europa kunt internetten, maar kan het ook zijn dat je hier fors voor betaalt. Je zit er niet op te wachten dat je een vette telefoonrekening thuis op de deurmat krijgt een aantal weken nadat je weer terug bent van je vakantie.
  4. Download handige applicaties op je smartphone. Er zijn tegenwoordig veel apps voor navigatie, reisinformatie of om het nieuws te lezen. Zoek in de App Store bijvoorbeeld naar Maps.me. In deze app download je van tevoren een kaart van een specifiek land of gebied. Vervolgens kun je de kaart van dit land ook offline gebruiken en heb je dus geen internet nodig. De gps in Google Maps werkt ook offline, maar zonder internet is het niet mogelijk om de route aan te passen.
  5. Check goed hoe je bent verzekerd. Een ongeluk op vakantie zit in een klein hoekje en wanneer dit gebeurt wil je niet dat je ook nog voor de kosten opdraait. De andere kant is dat je niet dubbel verzekerd wilt zijn. Kijk daarom of je een doorlopende reisverzekering hebt en je dus geen annuleringsverzekering meer nodig hebt.
  6. Ga je weg van huis? Laat de boel dan op de juiste manier achter. Zet elektronische apparaten uit en doe je woning goed op slot.
  7. Laat je wegbrengen naar het vliegveld en ophalen. Geen parkeerkosten voor je auto op het vliegveld. Een vriend of familielid zet je af bij de vertrekhal van het vliegveld.
  8. Neem zo min mogelijk bagage mee. Voornamelijk bij een goedkope budget vakantie betaal je juist veel voor de bagage. De vakanties lijken in eerste instanties goedkoop, maar budget maatschappijen proberen veel extra’s mee te pakken, zoals kosten voor veel bagage. Neem daarom zo min mogelijk bagage mee. Het voordeligste is het wanneer je voldoende hebt aan alleen handbagage.

Zo ga je goedkoop op vakantie

Besparen tijdens de vakantie zelf: 9 tips

Niet alleen bij de voorbereidingen, maar ook tijdens de vakantie zelf bespaar je een hoop geld met onze onderstaande tips. Ook bij deze tips wordt er vanuit gegaan dat het plezier tijdens je vakantie er niet op achteruit hoeft te gaan.

  1. De keuze van vervoersmiddelen. Tijdens vakantie kiezen de meeste mensen voor gemak. Echter is het lastig om een goedkope vakantie te ervaren wanneer je veel gebruikmaakt van taxi’s. Taxi’s zijn het duurste transportmiddel op de meeste bestemmingen. Reizen met de bus of trein is een stuk goedkoper. Een andere optie is het huren van een fiets of misschien een eigen huurauto. Veel gemak en bovendien ben je eigen baas over je planning. Ga je toch met de taxi? Probeer dan kosten te delen.
  2. Vergeet niet af te dingen. In de Nederlandse winkels is het niet nodig, maar wanneer we naar veel plekken in het buitenland gaan dan worden we gezien als rijke toeristen. Verkopers zullen dan ook niet aarzelen om de prijs te verdubbelen of een prijs van 3 keer zoveel te noemen.
  3. Verder is het belangrijk om goed op te letten dat je geen nep-producten koopt. Zonde wanneer je de volle prijs betaalt voor een Dolce & Gabbana luchtje koopt en er later achter komt dat je de geur zo kwijt bent na het opspuiten.
  4. In landen waar de euro niet wordt gebruikt is het belangrijk om te kijken wat de wisselkoers is. Op deze manier laat jij je minder makkelijk belazeren. Download bijvoorbeeld van tevoren een applicatie op te telefoon waarmee je ter plekke altijd gemakkelijk bedragen uit kunt rekenen.
  5. Koop geen onnodige souvenirs. We zijn vaak geneigd om aan het einde van de vakantie voor iedereen mooie souvenirs mee te nemen. Hoewel iedereen het op prijs zal stellen is het lang niet altijd nodig. Veel mensen kom en in de souvenirs bedenk van tevoren wat je daadwerkelijk nodig hebt.
  6. Haal boodschappen en kook zelf af en toe. Natuurlijk hoef je niet de hele vakantie voor jezelf te gaan koken, maar door een aantal keer zelf te koken bespaar je hoge kosten voor dure etentjes en bovendien is het leuk om te zorgen voor je eigen eten.
  7. Controleer altijd op schade aan je accommodatie of andere spullen die je huurt. Het is niet ongewoon dat toeristen te maken krijgen met hoge kosten voor schade aan de kamer of een gehuurde scooter/auto. Tijdens het inchecken en voorafgaand aan het huren van een scooter of auto is het belangrijk om te checken of er al schade aanwezig is. Is dit het geval? Geef dit dan direct aan, zodat jij hier later geen problemen mee krijgt.
  8. Let op pinkosten. Per keer dat je pint betaal je hier in veel landen kosten voor. Doe dit daarom niet te vaak om deze kosten te beperken.
  9. Houd je hoofd erbij en laat je niet oplichten. Waar toeristen zijn, zijn oplichters. Houd je portemonnee goed bij je en draag desnoods een buiktasje die je onder je shirt draagt. Stop hier je belangrijke spullen in, maak bewaar ook niet alle belangrijke spullen op dezelfde plek. Mocht je dit tasje toch kwijtraken dan ben je niet meteen alles kwijt. Met deze tip bespaar je wellicht niet direct, maar het kost je wel een hoop geld indien het misgaat.

Let op!

Vergeet tijdens een goedkope vakantie niet te genieten. Het is belangrijk om goed op je geld te letten, maar nog belangrijker is dat je het naar je zin hebt, want wat is anders het nut van op vakantie gaan? Gebruik onze 33 tips om te besparen op vakantie daarom tot op zekere hoogte.

Deel jouw ervaringen hieronder!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.